V Irsku se hlasuje o změně zákonné ochrany počatého lidského života

11.7.2013 

„Dítě v mateřském lůně je lidský život, který má svůj potenciál, nikoli potenciální lidská bytost“ – řekl v úterý večer mons. Brad Leahy, biskup v irském Limericku. V tamější katedrále tam předsedal modlitební vigilii na ochranu lidského života. Setkání bylo organizováno také jako moment reflexe v souvislosti s probíhajícím parlamentním schvalováním návrhu zákona o ochraně života během těhotenství (Protection of Life during Pregnancy Bill 2013). Tento návrh zákona, který byl církví v Irsku již dříve označen za „protiústavní“, připouští umělý potrat na základě předchozího dobrozdání tříčlenné lékařské komise, která usoudí, že život matky je v nebezpečí anebo, že je žena nakloněna spáchat sebevraždu.

„Tento návrh zákona – řekl biskup Leahy – by mohl do irských zákonů poprvé v dějinách a zcela protiústavně vnést jakési odstupňování lidských bytostí založené na jejich rozměrech.“ Vede to k riziku známému z románu Georgie Orwella „Zvířecí farma“: „Všichni jsou si rovni, ale někteří jsou si rovnější.“ „Nenarozená bytost – pokračoval biskup – není nástavbou matky, nýbrž lidskou bytostí s vlastním potenciálem, které nám žádá, mlčky, ale hluboce, aby byla milována“. Mons. Lehay v této souvislosti citoval jednu italskou vědeckou studii, která ukazovala, jak se v mateřském lůně dvojčata dívají sobě do očí. Irský biskup zdůraznil blízkost církve všem ženám, které se v důsledku těhotenství, ocitly v těžkostech: „Z hloubi svého srdce – řekl – zaručujeme nabídku veškeré svojí lásky, podpory i zajištění nezbytné profesionální asistence.“ Biskup Lehay vyzval věřící k modlitbě za zákonodárce, aby v této chvíli „nesnadného rozlišování naslouchali svému svědomí“.

Hlasování proti návrhu zákona již oznámila ministryně pro záležitosti EU v irské vládě, Lucinda Creighton. Za svá stanoviska, kterými se postavila proti stranické disciplíně prosazované ministerským předsedou Endym Kennym ji pravděpodobně čeká demise. Hlasování se v irském parlamentu koná dnes večer.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.