Rozhovor s postulátorem kanonizačního procesu bl. Jana Pavla II.

18.7.2013 

Postulátor kanonizačního procesu bl. Jana Pavla II. označil jako bezprecedentní rozhodnutí papeže Františka svolat konzistoř o možném svatořečení bl. Jana XXIII. „V naší době je obdobné rozhodnutí ojedinělé“, uvedl mons. Slawomir Oder pro Vatikánský rozhlas. Svatý otec František podepsal dekrety, otevírající cestu ke kanonizaci obou zmiňovaných papežů, počátkem července, aniž by uznal nový zázrak na přímluvu bl. Jana XXIII. Podle polského kněze byl Petrův nástupce k tomuto kroku plně oprávněn.

Každý papež je v církvi nejvyšším soudcem a zákonodárcem, neboť je Kristovým náměstkem. Na obdobné rozhodnutí tedy má právo, přičemž to jistě nebylo lehkomyslné rozhodování. Jde totiž o proklamaci svatosti, a tudíž se přímo týká papežské neomylnosti a autority. Za tímto zdánlivě překvapivým krokem se jistě skrývá hluboká papežova reflexe a modlitba. Toto rozhodnutí Svatého otce může přinést duchovní plody a blaho duší.

Datum svolání kardinálské konzistoře dosud Svatý stolec nezveřejnil, mons. Oder nicméně doufá v co nejbližší termín. Papež František počátkem června uctil bl. Jana XXIII. v den padesátého výročí jeho úmrtí. Zdůraznil tehdy, že pramenem svatosti „dobrého papeže“ byla jeho evangelní poslušnost. „Jeho prorocké vnuknutí, které podnítilo svolání II. Vatikánského koncilu, zůstává mezníkem v dějinách církve 20. století“, řekl Svatý otec.

Myslím, že klíčem k interpretaci případného souběžného svatořečení Jana Pavla II. a Jana XXIII. je právě II. Vatikánský koncil. Je to zjevné: Jan XXIII. jako papež, který měl odvahu církev otevřít koncilu, a Jan Pavel II. jako papež, který přijal pokyny koncilu a realizoval je ve svém úřadě. Přestože koncil byl jistě ústřední události v životě církve, kterou vedl Jan XXIII., rozhodnutí o možné kanonizaci vychází z jiného základu. Buď je to zázrak, nebo tzv. fama signorum, tedy dostatek znamení, dosvědčujících přijaté milosti a osobní zázraky. Pak se jeví jako nadbytečné zkoumat jeden jediný zázrak.

V případě kanonizačního procesu bl. Jana Pavla II. papež František rovněž 5. července schválil promulgaci dekretu, týkajícího se zázraku, který se na přímluvu polského papeže stal v Latinské Americe. Mons. Slawomir Oder přibližuje podrobnosti.

Jde o případ, který se udál ještě v den beatifikace Jana Pavla II. v Costa Rice. Mladá žena s mozkovým aneurysmatem zde prosila Jana Pavla II. o přímluvu a prostřednictvím televize se připojila k modlitbě celé církve. Na konci beatifikačního obřadu usnula a když se druhý den probudila, zjistila, že příznaky jejího onemocnění zmizely. Slyšela vnitřní hlas, který jí říkal: Vstaň, neboj se, vrať se do života.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.