Tiskovka s papežem na palubě letadla směrem do Ria de Janeiro

22.7.2013 

Vatikán. Krátce před devátou hodinou ranní začala první mezinárodní apoštolská cesta papeže Františka do Brazílie, jejímž hlavním důvodem je jeho účast na 28. Světových dnech mládeže v Riu de Janeiro. V čase našeho večerního vysílání na Radiu Proglas(20:45-21) – a ve čtyři hodiny odpoledne místního času – se očekává přistání papežského speciálu na mezinárodním letišti Galeão/Antonio Carlos Jobim v Riu.

Airbus italských aerolinek vzlétl z římského letiště Fiumicino v 8.53. S papežem se na odletové ploše rozloučili místní biskup Gino Reali a italský premiér Enrico Letta. Jak neuniklo přítomným novinářům, Svatý otec si při nástupu do letadla sám nesl poměrně velkou černou příruční aktovku, aniž by tuto úlohu přenechal papežskému komorníkovi. Hladký průběh zhruba dvanáctihodinového letu zajišťovala čtrnáctičlenná posádka italského vlajkového dopravce. Cestu společně se Svatým otcem absolvovalo celkem sto pět dalších cestujících – novináři, zaměstnanci tiskového střediska Svatého stolce a společnosti Alitalia. Osobní papežův doprovod tvoří tři kardinálové, jeden biskup, šest kněží a osmnáct laiků pod vedením kard. státního sekretáře Tarcisia Bertoneho. Kardinálský sbor dále zastupují Kanaďan Marc Ouellet, který kromě úřadu prefekta Kongregace pro biskupy rovněž předsedá Papežské komisi pro Latinskou Ameriku, a brazilský kardinál João Braz De Aviz, prefekt Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života. Tradiční brífink na palubě letadla Svatý otec nahradil osobním hovorem s jednotlivými zástupci sdělovacích prostředků.

Neposkytuji rozhovory. Je to pro mne trochu namáhavé. Děkuji vám ale za vaši společnost.

Zahájil pak papež František svůj krátký pozdrav. Připomněl, že během své první mezinárodní cesty chce vyhledat mladé lidi v konkrétnosti sociálního kontextu, ve kterém žijí. Tedy nikoliv mládež odříznutou od svého života, poznamenal Svatý otec.

Chceme-li totiž mladé lidi izolovat, činíme jim bezpráví, dodal. Mladí lidé patří do konkrétní rodiny, vlasti, kultury a víry. Nesmíme jim vzít tuto jejich příslušnost a zejména je nesmíme oddělovat od zbytku společnosti. Mladí lidé jsou skutečně budoucností národa.

Avšak nejenom oni, pokračoval papež. Mladí lidé značí budoucnost, neboť díky své síle jdou kupředu. Ale také druhý životní extrém – staří lidé – jsou národní budoucností, podotkl Petrův nástupce.

Myslím, že jsme vůči starým lidem nespravedliví… Ponecháváme je stranou, jako by nám neměli co dát. Stáří nám přece předává moudrost a životní hodnoty – lásku k vlasti, lásku k rodině, postoje, které velmi potřebujeme.

Je pravda, připustil Svatý otec, že mladým lidem velmi škodí současná světová krize.

Minulý týden jsem pročetl statistiky o nezaměstnanosti mladých lidí. Existuje riziko, že nastoupí generace bez pracovního uplatnění. Přitom však právě práce dodává člověku důstojnost – vydělat si na chléb…Mladí lidé v tomto okamžiku zažívají krizi. Přivykli jsme skartační kultuře a příliš snadno jsme se naučili vyřazovat staré lidi. Nyní však došlo i na odpis mladých! Musíme skoncovat s těmito vyřazovacími návyky a nastolit místo nich kulturu začlenění a setkávání. Musíme vyvinout úsilí, aby se každý zapojil do společnosti.

Národy mají budoucnost pouze tehdy, nese-li je kupředu síla mladých i starých lidí. To je smysl, který spatřuji v této návštěvě mladých lidí, uvedl Svatý otec předtím, než přítomné novináře osobně pozdravil. V samém závěru se pak ke svým spolucestujícím obrátil s výzvou:

Prosím vás, abyste mi během této cesty pomáhali pracovat pro dobro. Pro dobro společnosti, kterou utvářejí mládež i senioři – nezapomínejme na to! (…) Tak jsem to přežil – jako prorok Daniel ve lví jámě. Jsem ale trochu smutný, protože lvi nebyli ani tak zuřiví. Mnohokrát vám děkuji a všechny vás objímám! Děkuji!

Zažertoval si papež František cestou do Ria na konci nezvyklé tiskovky.

Ve 21 hodin našeho času dosedne papežský speciál na letištní plochu v patnáctimilionové brazilské metropoli. Svatého otce očekávají zástupci místní církve – arcibiskup Ria mons. Orani João Tempesta spolu s předsedou Brazilské biskupské konference a zároveň arcibiskupem Aparecidy kard. Raymundem Damascenem Assisem. Ač k tomu není povinována protokolem, osobně papeže vítá rovněž brazilská prezidentka Dilma Rousseffová a zástupci státní správy – guvernér spolkového státu Sérgio Cabral Filho a primátor Ria Eduardo Paes. V prostoru letiště se nepočítá s oficiálními projevy, neboť uvítací ceremoniál proběhne zhruba hodinu po příletu v sídle vlády spolkového státu Rio de Janeiro, paláci Guanabara, přibližně ve 23 h našeho času. Papežská delegace se na místo konání – tedy do rozlehlé palácové zahrady – přesune v automobilové koloně. Po uvítání bude ještě dnes v noci našeho času program pokračovat soukromým setkáním s brazilskou prezidentkou a představiteli místní správy v prostorách vládního sídla. Rozhovor s Dilmou Rousseffovou, 36. hlavou brazilského státu, avšak první ženou v prezidentském úřadě a dcerou bulharského emigranta, potrvá asi dvacet minut. Krátce před půlnocí Svatý otec zakončí první den své mezinárodní apoštolské cesty večeří v rezidenci Sumaré. Tento soukromý objekt arcibiskupství v Riu leží v nadmořské výšce asi 400 m.n.m. , obklopen bohatou vegetací. Papež František zde stráví den soukromého odpočinku, aby se vyrovnal s pětihodinovým časovým posunem.

Oficiální program 28. Světových dní mládeže již doznal první drobné změny. Informuje o ní argentinský tisk, který potvrzuje agentura Ansa. Svatý otec vyjádřil přání setkat se s argentinskými poutníky. Podle starosty Ria de Janeiro, Eduarda Paese, by se toto setkání mělo uskutečnit ve čtvrtek. Bližší detaily zatím nejsou známy, potvrzeno však bylo místo konání – je jím tzv. Terreirao do samba, prostranství pod otevřeným nebem v městském centru, které slouží ke konání kulturních událostí a může pojmout až 15 tisíc lidí.

Přeložila Jana Gruberová

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.