Zemřel kardinál Ersilio Tonini

29.7.2013 

„Horlivý a velkodušný pastýř“ – těmito slovy připomíná papež František zesnulého kard. Ersilia Toniniho v soustrastném telegramu, adresovaném arcibiskupovi severoitalské Raveny. Nejstarší člen kardinálského kolegia odešel k nebeskému Otci v neděli časně ráno kvůli komplikacím svého zdravotního stavu. Své devadesáté deváté narozeniny oslavil kard. Tonini 20. července.

Svatý otec ve svém poselství poukazuje na plodnou apoštolskou činnost italského kardinála – zprvu diecézního kněze v rodné Piacenze, poté biskupa diecéze Macerata-Tolentino a nakonec od roku 1975 arcibiskupa starobylé ravenské arcidiecéze. „Jeho touhou bylo hlásat Krista jednoduchým, avšak výstižným jazykem a podávat mužům a ženám naší doby autentické a důsledné svědectví života“, stojí dále v papežském telegramu.

Pohřeb emeritního ravenského arcibiskupa se bude konat v úterý 30. července. Po smrti kardinála Toniniho čítá kardinálský sbor 202 členy – 112 z nich má právo volit papeže. Italských kardinálů je 47, z toho 27 volitelů.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.