Reforma barcelonské arcidiecéze

15.6.2004 

Jan Pavel II. reformoval církevní strukturu ve španělském Katalánsku. Z dosavadní barcelonské arcidiecéze vznikla církevní provincie, která zahrnuje katalánské hlavní město a dvě sufragánní diecéze: Sant Feliu de Llobregat a Terrasa. Vatikánský tiskový mluvčí Joaquin Navarro Valls uvedl, že reforma byla dlouho připravovány. Barcelonská arcidiecéze zahrnovala doposud téměř 4 miliony věřících, zejména z průmyslových oblastí v okolí města a její velikost znesnadňovala pastorační činnost.

Svatý otec zároveň přijal rezignaci z důvodu věku arcibiskupa Barcelony, kardinála Ricardo Maria Carlese Gordóa. Barcelonským metropolitou byl jmenován dosavadní metropolita Tarragony, arcibiskup Lluís Martínez Sistach. Na jeho místo v Tarragoně jmenoval papež 60-ti letého kněze, P. Jaume Pujola Balcellsa z prelatury Opus Dei, ředitele Institutu religionistiky na teologické fakultě Navarské university.

Prvním ordinářem diecéze Sant Feliu de Ljobregat byl jmenován dosavadní biskup Ibizy, Augstím Cortés Soriano. Na nově zřízený biskupský stolec v Terrase jemnoval papež pomocného biskupa v Barceloně, Josepa Angela Sáize Menesese.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.