Mons. Georg Ratzinger : Abdikace byla pro mého bratra vysvobozením

2.8.2013 

Elena Bergogliová, nejmladší sestra papeže Františka, a mons. Georg Ratzinger, starší bratr emeritního papeže Benedikta XVI., se sešli v nové publikaci německého historika Michaela Hesemanna. Autor svou knihu nazvanou „Papež František – odkaz Benedikta XVI. a budoucnost církve“ (Papst Franziskus -Das Vermächtnis Benedikts XVI. und die Zukunft der Kirche, Herbig 2013) představil před dvěma dny v Mnichově.

Mons. Georg Ratzinger ve svazku označuje odstoupení svého bratra z úřadu jako „skutečné osvobození“. Podle jeho slov k němu nevedla ani aféra vatileaks, ani strach z možného akutního onemocnění. Opravdovým důvodem byly ubývající síly, neboť petrovský úřad dnes klade mnohem vyšší nároky než před půl stoletím, míní devětaosmdesátiletý mons. Ratzinger. Dále soudí, že jeho mladší bratr svého nástupce příliš dobře neznal. „Dříve o něm nikdy nemluvil“, vysvětluje a dodává: „Papež František vůbec není námětem našich nynějších rozhovorů, neboť můj bratr mu sebemenším způsobem nechce působit obtíže. Vím ale, že si jej váží“, uzavírá emeritní řezenský dómský kapelník.

Maria Elena Bergogliová je přesvědčena, že její bratr znamená revoluci pro Evropu a vůbec celý svět. „Kdo chce změny, musí se nejprve změnit sám. Tento proces postupuje jen pomalu“, poznamenává v rozhovoru s německým historikem papežova sestra, která žije na předměstí Buenos Aires. „Když bratr cestoval na konkláve, vůbec mu nepřišlo na mysl, že by sám mohl být zvolen. Osobně dával přednost někomu ze čtyř františkánských kardinálů“, vysvětluje čtyřiašedesátiletá paní Bergogliová. Papežská agenda nicméně není předmětem telefonických rozhovorů s nejstarším bratrem. „Mluvíme jen o rodinných tématech“. Papež František volá, jak je to jen možné, jeho sestra do Vatikánu nikoliv – neví totiž, kde bratra zastihnout, a nechce ho rušit, vyplývá z knihy německého publicisty a historika Hesemanna.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.