Beatifikační proces mons. Romera bez věroučných námitek

5.8.2013 

Nedávná papežova návštěva Brazílie obrátila zraky celého světa k církvi na latinsko-americkém kontinentu. Jednou z jejích velkých postav je arcibiskup Oscar Arnulfo Romero. V uplynulých dnech to přimělo novináře opět se zajímat o stav, v jakém se nachází proces beatifikace tohoto mučedníka víry a touhy po spravedlnosti. Jak na dotaz italského webu Vatican Insider sdělil prefekt Kongregace pro nauku víry arcibiskup Gerhard Ludwig Müller, nejsou ze strany tohoto vatikánského úřadu žádné věroučné námitky ohledně procesu blahořečení arcibiskupa Romera.

Postava tohoto mučedníka bývá někdy předmětem sporů. Odpůrci jeho úcty většinou namítají, že je jeho osobnost spojována s rozporuplnou teologií osvobození. Na tyto námitky odpověděl arcibiskup Müller takto: „Patřičný věroučný proces, který měl potvrdit, že nejsou žádné námitky k zahájení beatifikačního procesu, dospěl ke kladnému závěru již za Benedikta XVI. Nesmíme zapomenout, že již v roce 2007 tento papež při návštěvě Brazílie jasně uvedl, že považuje arcibiskupa Romera za osobnost, která si blahořečení zaslouží. Nyní, za papeže Františka, pokračuje proces ještě rychleji, již v rámci Kongregace pro svatořečení.“

Připomeňme, že mons. Oscar Romero byl od roku 1977 san-salvadorským arcibiskupem, v době, kdy v Salvadoru vládly vojenské režimy a od r. 1979 v zemi řádila občanská válka mezi pravicovou vojenskou juntou a levicovými povstalci. Mons. Romero se odvážně stavěl na stranu obětí násilí, které páchaly tzv. eskadry smrti podporované vojenskou vládou. Zemřel jako mučedník 24. března 1980. Byl zastřelen v kapli nemocnice Boží Prozřetelnosti, právě když sloužil mši svatou.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.