V Itálii přibývá žáků na jezuitských školách

10.8.2013 

Volba kard. Bergoglia na Petrův stolec má kladný vliv také na italské jezuitské školy. Zatímco v posledních letech se potýkaly s nedostatkem studentů, letos poprvé zaznamenávají opačnou tendenci, potvrdil agentuře Adnkronos otec Vitangelo Denora. „Není to astronomický nárůst,“ dodává delegát pro jezuitské školy v italské a albánské provincii, „nicméně je patrné, že papež František podnítil zájem o náš vzdělávací a výchovný model. Naším cílem je vychovávat lidi, kteří se dají k dispozici druhým a budou budovat lidštější a spravedlivější svět.“

Školy Tovaryšstva Ježíšova navštěvuje více než pět tisíc studentů v Itálii a zhruba dva miliony po celém světě. Itálie je však jediný evropský stát, který nefinancuje soukromé školství, což se negativně promítá do výše školného. To je sice v italských jezuitských školách regionálně odstupňované, avšak přesto se pohybuje mezi třemi a devíti tisíci euro ročně. Navzdory těmto nákladům se letos do milánského jezuitského institutu zapsalo o šedesát studentů více, v Římě jich pak přibude padesát. Zvýšený zájem zaznamenal také Turín a sicilská Messina, vůbec nejstarší italská jezuitská kolej (1548). V Palermu naopak počet zápisů poklesl o čtyřicet.

Zatímco ve třídách italských státních škol je až pětina žáků cizí národnosti, do jezuitských škol vstoupily děti přistěhovalců teprve vloni. „Zahájili jsme společný program s nadací San Paolo a podařilo se nám zajistit stipendia pro patnáct žáků,“ vysvětluje otec Denora a dodává, že přítomnost cizinců přispěla ke zdravé soutěživosti a překonávání předsudků.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.