Křesťan nese v srdci touhu po setkání

11.8.2013 

V dnešní promluvě před modlitbou Anděl Páně se Svatý otec František zamýšlel nad Ježíšovým výrokem z Lukášova evangelia: „Kde je váš poklad, tam bude i vaše srdce (Lk 12,34).“ Východiskem jeho úvah byl antropologický předpoklad, že každý člověk po něčem touží, že v hlubině jeho srdce je základní existenciální přání po setkání:

Jde o touhu jít vpřed, k obzoru, a pro nás křesťany je tímto obzorem setkání s Ježíšem, setkání s Ním, který je naším životem, naší radostí, který nás činí šťastnými. Položím vám dvě otázky. První: Vy všichni, máte srdce, které po něčem touží? Zamyslete se nad odpovědí sami ve svém srdci. Máš srdce, které si něco přeje, nebo máš srdce zavřené do sebe, srdce ospalé, srdce uspané e nevnímavé na záležitosti života? Tedy přání, jít vpřed setkat se s Ježíšem. - A druhá otázka: Kde je tvůj poklad, po čem toužíš? Protože Ježíš nám řekl: „Kde je váš poklad, tam bude i vaše srdce.“ A já se ptám: Kde je tvůj poklad? Co je pro tebe nejdůležitější, nejcennější, co přitahuje tvé srdce jako magnet? Co přitahuje tvé srdce?

Na základě těchto otázek papež František povzbuzoval, aby naším pokladem byla vždy Boží láska, která dává smysl každodenním povinnostem a také pomáhá zvládnout těžké životní zkoušky.

Celý text papežovy promluvy naleznete zde.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.