Pouť ostatků sv. Cyrila

11.8.2013 

Relikvie sv. Cyrila putuje v těchto dnech po Kanadě a Spojených státech. Bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko, který je pověřen pastorací Slováků v zahraničí, tam s ní vycestoval 1. srpna v rámci oslav Roku sv. Cyrila a Metoděje. Během pětitýdenního pobytu v zámoří navštíví do 11. září několik společenství slovenských věřících např. ve Vancouveru, New Yorku a Detroitu. Podle odhadů žije jen v samotném Vancouveru více než 6 tisíc obyvatel slovenského původu.

Pobyt relikvie sv. Cyrila v Kanadě byl ukončen ve slovenské farnosti New Westminster 6. srpna při večerní slavnostní bohoslužbě na svátek Proměnění Páně. Tato bohoslužba završila několikadenní duchovní program, který se skládat z katechezí o ostatcích, o přítomnosti Krista v eucharistii a o uskutečňování cyrilo-metodějského dědictví v praxi. Kromě slovenských věřících ostatky sv. Cyrila uctili i křesťané s Filipín, Ukrajiny, Polska či Švýcarska. Ve Spojených státech je relikvie od středy 7. srpna, její první zastávkou byl New York.

Relikvie sv. Cyrila patří Papežské slovenské koleji sv. Cyrila a Metoděje v Římě. Její putování po Kanadě a Spojených státech navazuje na putování po Slovensku, které začalo v prosinci 2010. Cílem cesty ostatků sv. Cyrila je především prohloubení víry v Ježíše Krista, jehož svatí věrozvěstové přiblížili našim národům překladem Písma do jim srozumitelného jazyka.

Česká sekce RV

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.