Mons. Tomasi: Kdo může mít prospěch z nelidského zločinu v Sýrii?

22.8.2013 

Rebelující islamisté tvrdí, že vláda v Damašku použila chemické zbraně a způsobila smrt 1200 civilistů včetně mnoha žen a dětí. Rebelové zveřejnili na internetu šokující záběry, které mají dokládat jejich tvrzení. Podle apoštolského nuncia v Sýrii, mons. Mario Zenariho začaly včera pro Damašek rozhodující chvíle. Hrozí totiž, že konflikt trvající již déle než dva roky, propukne ještě s větší intenzitou:

Tyto záběry, kolující po internetu a v televizi, zasáhly celý svět. Pro mezinárodní společenství je to šok. Tady jsou již lidé znechucení a myslím si, že pro mezinárodní společenství je to poplašný signál: »Pomozte nám ukončit tuto válku. Jsme znechuceni a už nemůžeme dál. Takto nelze pokračovat.« Věřím, že toto volání Syřanů dojde sluchu u mezinárodního společenství, aby okamžitě našlo politické řešení této těžké krize.

Říká mons. Zenari, nuncius v Damašku.
Stálý pozorovatel Svatého stolce při úřadech OSN v Ženevě mons. Silvano Tomasi k tomu pro Vatikánský rozhlas řekl:

Netřeba spěchat s úsudkem, nemáme-li dostatečné důkazy. Mezinárodní společenství, tedy OSN má už v Sýrii své pozorovatele, aby tento zločin objasnili. Podle mého názoru netřeba vycházet z předsudků a tvrdit, že zodpovědný je ten či onen. Musíme se snažit objasnit událost také z hlediska bezprostředních zájmů. Vládě v Damašku by taková událost ničím neprospěla, neboť si je vědoma, že by byla tak jako tak okamžitě obviněna. Stejně jako při vyšetřování jakékoli vraždy je třeba si klást otázku po motivu. Kdo může mít prospěch z tohoto nelidského zločinu?

Západ otevřeně hovoří o možnosti ozbrojené intervence, kdyby se zjistilo, že došlo k útoku chemickými zbraněmi…

Zkušenost s podobnými intervencemi na Blízkém východě, např. v Iráku a v Afghánistánu ukazují, že ozbrojená intervence nepřináší žádný konstruktivní výsledek. Zůstává proto platný princip, podle něhož se válkou ztrácí všechno.

Říká mons. Silvano Tomasi, stálý pozorovatel u OSN v Ženevě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.