Katolická mládež hebrejského jazyka po stopách apoštolů

23.8.2013 

Katolíci hebrejského jazyka jsou jakousi menšinou v menšině. Mladí lidé rozptýlení v několika společenstvích po celém Izraeli se před pár lety spojili ve skupině, nazvané “Květy pouště”. V tomto týdnu putovali ve stopách apoštola Pavla až do Říma. Doprovázel je seminarista Benedetto di Bitonto, který naši rozhlasovou stanici seznámil s touto iniciativou i se zajímavostmi pastorace v hebrejštině.

Skupina “Květy pouště” vznikla před třemi lety v souvislosti se Světovým setkáním mládeže v Madridu. Mladí lidé, kteří jsou roztroušeni v sedmi různých katolických komunitách hebrejského jazyka, se začali každý měsíc scházet a připravovat. Vzniklo krásné, živé a bratrské společenství, které chtělo v setkávání pokračovat. Scházíme se tedy každý měsíc, je nás nanejvýš třicet. Cílem je vzájemně se posilovat ve víře. Pro většinu těchto mladých lidí je to jediný způsob, jak upevnit svou křesťanskou identitu a víru. Po celoročním setkávání se vždy snažíme vyrazit do zahraničí. V letošním Roce víry jsme putovali ve stopách apoštolů, kteří se vydali z Jeruzaléma do tehdejšího hlavního světového města Říma, aby dali svůj život za evangelium.

S jakými problémy se potýká pastorace hebrejsky mluvících katolíků a jaký vztah máte k arabské církvi?

První úskalí je jazykové. Naše pastorační práce používá jazyk, který nevznikl proto, aby komunikoval o křesťanství. Hebrejština účelově odpovídá židovské mentalitě, kultuře a náboženství. Posledních šest desetiletí se tedy věnujeme překladu všeho, co se týká katolické víry, přičemž jsme nuceni vymýšlet pojmy, které by vyhovovaly našim požadavkům. Další obtíží je naše menšinové postavení v rámci křesťanské menšiny. Jsme skutečně nepatrné a velmi mladé společenství. Naši bratři jsou všichni Arabové a mají staletou tradici. Přesto máme velmi bratrské vztahy. Sám jsem seminarista jeruzalémského latinského patriarchátu, který je veskrze arabský. Studují zde mladí Jordánci, ale také Palestinci a Arabové z Galileje. Naše vztahy jsou však velice dobré.

O pouti katolíků hebrejského jazyka do Věčného města informoval jejich průvodce, seminarista Benedetto di Bitonto.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.