Papež navštíví 10. září římské Centrum Astalli pečující o imigranty

26.8.2013 

Papež František navštíví 10. září římské centrum Astalli. Toto jezuity spravované centrum pro imigranty se nachází v historickém středu Říma, těsně vedle kostela del Gesu, kde je pohřben zakladatel Tovaryšstva Ježíšova, a je nejstarší institucí svého druhu ve Věčném městě. Jeho představený O. Giovanni La Manna SI informoval Vatikánský rozhlas o probíhajících přípravách návštěvy římského biskupa a přiblížil také činnost tohoto centra:

Papež se bude moci setkat s imigranty, kteří přicházejí do Říma a je jich mnoho, protože Řím není cílovou destinací. Jde o lidi, kteří hledají potravu, hygienickou a zdravotní péči, léky, právní a sociální poradenství… V průměru přijde denně do naší jídelny asi 450 lidí, což je jen nepřesný odhad, protože ženy s dětmi a nemocní nestojí ve frontě. Většinou přicházejí z Afriky, poslední dobou z Egypta a také ze Sýrie a bývají to převážně celé rodiny, které se chtějí usadit v Itálii a procházejí Římem. Já jsem osobně moc rád, že se římský biskup, Kristův náměstek, chce setkat s imigranty z Centra Astalli, které je pro mne školou, která mne učí životu, kde se učím rozpoznávat Krista, chápat, co je v životě doopravdy důležité, a především uznávat něco, co nefiguruje v našich rozpočtech, totiž Boží Prozřetelnost, jež se neprojevuje tam, kde se hledá zisk, nýbrž především tam, kde existuje schopnost dělit se o to, co jsme, a pak o to, co máme.

Říká italský jezuita O. La Manna, jenž je představeným centra pro imigranty, kam se 10. září v odpoledních hodinách vydá na pastorační návštěvu papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.