Biskup Aleppa: Vojenská intervence v Sýrii by znamenala světovou válku

26.8.2013 

V Sýrii „narůstá počet vražd a krutostí“, jak v neděli připomněl papež František, který vyzval mezinárodní společenství, aby bylo „vnímavější k tamější tragické situaci“ a poskytlo pomoc syrskému lidu při řešení stávající války. Ze Spojených států a Velké Británie však přicházejí zprávy o opačných opatřeních velmocí, které hrozí bezprostředním importem dalšího násilí do Sýrie.
Katolický biskup Antoine Audo, který, jak řekl Vatikánskému rozhlasu, včerejší vystoupení Svatého otce sledoval a přijal s velkým zadostiučiněním stejně jako většina obyvatel města Allepo, kde slouží katolíkům chaldejského ritu, komentoval také hrozbu vojenské intervence v Sýrii:

Kdyby došlo k vojenské intervenci, znamenalo by to podle mého mínění světovou válku. Toto riziko tady opět existuje.. Věc není tak jednoduchá. Doufejme, že papežova výzva k usnadnění dialogu mezi různými stranami konfliktu k nalezení řešení bude první krok k tomu, aby utichly zbraně a aby se lidé mohli svobodně pohybovat, cestovat, komunikovat a pracovat. Nyní je celá země ve válce. My očekáváme, aby mezinárodní síla pomohla v navázání dialogu a nikoli ve vedení války.

Mons. Audo dále popsal situaci, která je ve srovnání s ostatními kraji nejhorší právě v Aleppu. V Damašku funguje letiště a je možné cestovat do Libanonu, řekl chaldejský biskup, zatímco v Aleppu je pohyb znemožněn. V přímořských oblastech všeobecně panuje klid.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.