Před 35 lety byl zvolen papež Jan Pavel I.

26.8.2013 

Právě před pětatřiceti lety byl zvolen papežem benátský patriarcha Albino Luciani. Na Petrově stolci setrval pouhých třiatřicet dní; 28.9.1978 totiž zemřel na náhlé srdeční selhání. Zůstává v paměti jako Papa del sorriso, usmívající se papež. Den po zvolení Jan Pavel I. vysvětloval v promluvě před modlitbou Anděl Páně volbu svého jména:

Pak došlo na to, abych si vybral jméno. O tom jsem předtím vůbec nepřemýšlel. Řekl jsem si tedy – Jan XXIII. mne zde ve sv. Petru vysvětlil na biskupa. Přicházím z Benátek, které dosud žijí papežem Janem. Naopak papež Pavel mne nejenom jmenoval kardinálem, nýbrž před pár měsíci způsobil, že jsem na náměstí svatého Marka zrudnul před dvaceti tisíci lidmi. Vzal totiž svou štolu a položil mi ji na ramena. Ještě nikdy jsem tak nečervenal. Tento papež navíc za patnáct let pontifikátu světu ukázal, jak milovat Kristovu církev, sloužit jí a pracovat pro ni. Proto jsem si řekl: budu se jmenovat Jan Pavel.

„Nemám moudrost srdce papeže Jana, ani přípravu či vzdělání papeže Pavla“, dodával Jan Pavel I. „Jsem však na jejich místě a musím se snažit sloužit církvi. Doufám, že mi budete pomáhat svými modlitbami“, zakončil nově zvolený papež svou první promluvu.

Diecézní fáze beatifikačního procesu Jana Pavla I. byla zahájena roku 2003. Před rokem předal postulátor beatifikačního procesu „usměvavého papeže“, biskup Enrico dal Covolo SDB, vatikánské Kongregaci pro svatořečení tzv.positio, tedy dokument dokládající hrdinské ctnosti kandidáta oltáře. Pro Vatikánský rozhlas dnes hovořila vicepostulátorka procesu, Stefania Falascová:

Myslím, že pontifikát Albina Lucianiho je dosud neznámý, byť zanechal v církevních dějinách nesmazatelnou stopu. Oněch 33 dní je jakousi špičkou ledovce a pouze malá část jeho myšlení a magisteria. Byl by pokračoval v tom, co dělal jako biskup a benátský patriarcha. V tom je jistě analogie s kard. Bergogliem. Když papež František vystoupil do lodžie Svatopetrské baziliky a řekl „Dobrý večer“, starší lidé na náměstí říkali : „Je jako papež Luciani“. A dalším shodným rysem je poukaz na Boží milosrdenství. Jan Pavel I. velmi účinně a s ryzí lidskostí dokázal mluvit o Boží lásce. Svým slovem a životem zviditelňoval něhu a milosrdnou blízkost každému člověku. S tím se pojila i jeho pokora. Vrátil se k ústnímu vyjádření, čímž se stal všem přístupný. Mluvené slovo je rovněž oblíbeným vyjadřovacím prostředkem papeže Františka, jak dokazují jeho ranní kázání. Myslím, že papež František doplňuje to, co papež Luciani začal.

Soudí italská novinářka a dlouholetá přítelkyně současného papeže Stefania Falascová.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.