Itálie má dalšího blahoslaveného, Antonia Franca

3.9.2013 

Kard. Angelo Amato včera večer v katedrále sicilského krajského města Messiny slavil beatifikační liturgii, při níž povýšil k oltářní úctě mons. Antonia Franca (1585-1626). Nový blahoslavený žil na přelomu 16. a 17. století. Zastával úřad vrchního kaplana Sicilského království ve farnosti a pozdější prelatuře Santa Lucia del Mela, ustavené počátkem 12. století na žádost Fridricha II. Štaufského, který zde měl své letní sídlo. Navzdory právnické formaci a vysokému církevnímu úřadu biskup Antonio Franco své pastorační úsilí zaměřil na chudé a nejpotřebnější věřící. V Messině byl korespondent Vatikánského rozhlasu, Gianluca Rossellini.

Mons. Antonio Franco následoval silné duchovní volání, aby svůj život věnoval obraně a podpoře chudých lidí. Jako soudce Královského tribunálu bojoval proti obchodnímu vydírání a lichvě, loupežnictví, krytí zločinu, nevzdělanosti a pověrčivosti. Zasazoval se také o důstojnost žen a křesťanskou formaci lidu prostřednictvím katecheze a modlitby. Pečoval o vzdělání a duchovní formaci kněží. Je znám zázračným uzdravením nevyléčitelně nemocné ženy. Kardinál Amato jej ve své homilii definoval jako kněze formovaného tridentským koncilem a vzorem sv. Karla Boromejského. Již za svého života byl uctíván pro svou svatost a své mimořádné schopnosti, dodal kard. Amato. Arcibiskup Messiny mons. Calogero la Piana s radostí přivítal vůbec první beatifikaci místní církve a prohlásil : Je to dar, který je třeba zhodnotit na naší cestě víry.

Blahoslavený Antonio Franco zemřel ve věku 42 let, vysílen nemocí, půsty a kajícnými skutky. Jeho neporušené tělo odpočívá v konkatedrále Santa Lucia del Mělo v messinské arcidiecézi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.