Schülerkreis bude šířit teologii svého učitele i mimo evropský prostor

10.9.2013 

Právě před týdnem zakončili bývalí studenti Josepha Ratzingera svůj každoroční letní seminář – letos poprvé za 34 let existence Schülerkreisu bez svého profesora. Neznamená to však, že činnost teologického kruhu končí. Jeho členové se rozhodli, že také napřesrok se sejdou v letní papežské rezidenci nad Albánským jezerem. A navíc plánují šířit Ratzingerovu teologii také za evropskými hranicemi, potvrzuje Ludwig Weimer, emeritní profesor Papežské lateránské univerzity.

Při projednávání budoucnosti jsme diskutovali také o tom, že nový projekt našeho studijního kruhu nesmí být pouhou propagací teologického myšlení našeho učitele. Chceme Ratzingerovu teologii přinášet přímo do okrajových oblastí, tedy vzdálenějších zemí, a nabízet zde semináře vždy pro několik stovek zájemců. Doufáme, že tak toto teologické dílo dospěje k mezinárodní známosti, neboť evropský a zejména pak německý kontext je příliš úzký.

Achim Buckenmeier je členem nového Schülerkreisu . Toto sdružení vzniklo před šesti lety a shromažďuje studenty, kteří se ve svých diplomových či doktorandských pracích zabývají teologií emeritního papeže. Mladý teolog podotýká, že šíření Ratzingerova myšlení předpokládá vlastní aktivitu.

Rozšíření této teologie častokrát brání kulturní nebo ekonomické překážky. Chceme proto zorganizovat v září tohoto roku první seminář v beninském Cotonou a další pak v březnu příštího roku v Tanzánii. Rádi bychom se zaměřili na trilogii o Ježíši Nazaretském – a tím zpřístupnili Ratzingerovu teologii a jádro teologie vůbec. Seminář bude určen kněžím, seminaristům, řeholníkům a teologům.

Snahu o světové rozšíření Ratzingerovy teologie lze ostatně vyčíst již ze složení nového Schülerkreisu . Tato skupina má oproti původním žákům mezinárodní ráz; náleží do ní také dva pravoslavní teologové. Překročení evropských hranic nicméně vítá také jeden z nejznámějších žáků Josepha Ratzingera, rakouský kardinál Christoph Schönborn.

Mám velkou radost z tohoto podnětu na uspořádání dvou sympozií na africkém kontinentu. Afrika je světadíl naděje, jak pro církev, tak pro teologii. Je tu mnoho dobrých mladých teoložek a teologů, od kterých si můžeme hodně slibovat.

Novinkou letošního letního semináře byla společná teologická debata nového teologického kruhu a původních žáků profesora Ratzingera. Je potěšitelné, že vyrůstá nová generace ratzingerovských teologů, pokračuje vídeňský arcibiskup.

My původní žáci jsme už spíše v důchodovém věku. Proto je velmi krásné vidět mladý dorost, který má zájem a také značnou kompetenci. Myslím, že rovněž papež Benedikt má radost, že tento studijní kruh nadále pokračuje. Letos nám samozřejmě chyběla jeho každoroční bilance, která vždy patřila k vrcholům letního semináře. Schází nám jeho pohled na stav věcí, jeho reflexe a také duchovní průnik. Jinak ale cítíme, že je velmi přítomen a že jeho mysl se duchovně upírá sem do Castel Gandolfa.

Uzavírá vídeňský arcibiskup kardinál Christoph Schönborn.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.