Svatý otec vyzývá k podpoře rodiny v zájmu obecného blaha

13.9.2013 

„Národ, který nepečuje o své nejmladší a nejstarší členy, nemá budoucnost. Nakládá totiž špatně se svou pamětí i svým příslibem“, píše Svatý otec v listě, zaslaném kard. Angelu Bagnascovi. Italská biskupská konference v těchto dnech organizuje již 47. týdenní setkání, věnované sociální problematice. Tzv. Sociální týden italských katolíků se letos koná v Turíně pod mottem: „Rodina jako naděje a budoucnost italské společnosti“.

Papež František ve svém poselství oceňuje volbu tohoto námětu, připomíná však, že pro křesťanské společenství je rodina mnohem více než „téma“. „Je to život, tkaný den po dni; je to pohyb generací, které si předávají víru společně s láskou a základními mravními hodnotami; je to konkrétní soudržnost, námaha a trpělivost, ale rovněž plány, naděje a budoucnost.“ Tato naděje a budoucnost však předpokládají paměť, podotýká dále papež. „Paměť stáří nás podporuje v tom, abychom postupovali v cestě.“

„Církev rodinu pojímá tak, jak je zobrazena v knize Genesis“, pokračuje Svatý otec, „tedy jako jednotu muže a ženy v jejich rozdílnosti a plodnosti. V této skutečnosti, přijaté rovněž ústavou Italské republiky, uznáváme obecné dobro a první přirozenou společnost.“ Papež František proto opětovně potvrzuje, že „takto pojímaná rodina je prvním a hlavním tvůrcem společnosti a hospodářství, a jako taková si zasluhuje věcnou podporu“. Římský biskup vyzývá italskou církev, aby stála nablízku rodinám, které trpí v důsledku nezaměstnanosti či problémů s bydlením, kterým není umožněno svobodně uplatňovat vlastní výchovné nároky a které podlamují vnitřní konflikty. Zejména by však Sociální týden italských katolíků měl upozornit na ony rodiny, které prožívají manželství a rodičovství s radostí, neboť je podporuje Boží milost. Tyto rodiny se neobávají ani bolestných okamžiků, neboť kříž nesený spolu s Pánem nebrání v cestě lásky, nýbrž ji posiluje a doplňuje, uzavírá papež František své poselství do severoitalského Turína.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.