Petrův nástupce napsal imámovi univerzity Al-Azhar

19.9.2013 

Papež František zaslal poselství Ahmadovi Tájibovi, vrchnímu imámovi islámské univerzity Al Azhar. Vatikánskou zpravodajskou agenturu Fides o tom v oficiálním prohlášení informovala sama káhirská univerzita, která je nejvyšší autoritou sunnitského islámu. Osobní list Svatého otce vrchnímu imámovi předal v úterý 17. září apoštolský nuncius v Egyptě, mons. Jean-Paul Gobel, společně s papežovým přáním k zakončení měsíce ramadán. Univerzita Al Azhar v lednu roku 2011 rozhodla o jednostranném pozastavení dialogu se Svatým stolcem. Tento krok odůvodnila údajným negativním postojem Benedikta XVI. ve vztahu k islámu. Emeritní papež totiž v téže době (2. ledna 2011) veřejně vystoupil na obranu 21 koptů, kteří se stali obětí atentátu islamistických fanatiků v kostele Všech svatých v Alexandrii.
Nynější poselství Petrova nástupce podle prohlášení káhirské univerzity vyjadřuje papežovu úctu vůči islámu a muslimům. Zároveň je výzvou k tomu, aby se obě strany ve světě zasadily o porozumění mezi křesťany a muslimy, o budování míru a spravedlnosti.
Sekretář alexandrijského patriarchátu koptských katolíků pro agenturu Fides uvedl, že papežův dopis imámovi Tájibovi je výrazem hluboké úcty a sympatie, kterou katolická církev, Svatý stolec a papež cítí vůči všem muslimům a zejména vůči nejreprezentativnější instituci umírněného islámu, jakou je al-Azhar. O. Hani Bakhoum doufá, že list Svatého otce napomůže vyvrátit veškeré nepochopení a povede k obnovení vzájemného dialogu univerzity se Svatým stolcem.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.