Papež František ke katechetům: nebuďte zkostnatělí a neplodní

28.9.2013 

Katecheze je pilířem vzdělávání ve víře – a potřebujeme pro ni dobré katechety, řekl Svatý otec v pátečním podvečeru půl druhému tisíci katechetů, kteří se v rámci Roku víry sjeli do vatikánské auly Pavla VI. Je nutné katechety být, nejenom jako katecheté pracovat, pokračoval Svatý otec.

Být katechetou značí svědčit o víře, důsledně ji žít. Samozřejmě to není snadné, avšak setkání s Ježíšem napomáháme svými slovy a životem, přivádíme k němu svým svědectvím. Rád bych připomněl to, co svatý František říkal svým bratřím: „Hlásejte evangelium stále, ale slova používejte, jen když je to nutné“. Jako první svědectví ať lidé vidí evangelium v našem životě, kéž ho v něm mohou číst. „Být“ katechety vyžaduje lásku, stále silnější lásku ke Kristu a jeho svatému lidu. A tato láska se nedá koupit v obchodě, ani tady v Římě. Tato láska pochází od Krista! Je to jeho dar! A pokud pochází od Krista, vychází z něj, a také my máme znovu vyjít z Krista, z této lásky, kterou nám dává.

Co tedy pro katechetu znamená opětovně vyjít z Krista?, tázal se papež František a nastínil svou obsáhlou odpověď v trojici bodů : Vycházet z Krista za prvé znamená být s Kristem v důvěrném spojení , za druhé napodobit Jej v tom, jak vychází ze sebe sama a jde vstříc druhým, a za třetí neobávat se s Ním jít na periferie.

Při následování Boha nesmíme mít strach vycházet ze svých schémat, protože Bůh je neustálý přesah. (…)Bůh je stále věrný a je tvořivý. Katecheta bez tvořivosti – to nedává rozum. Kreativita je jakousi páteří katechetova bytí. Bůh je kreativní, není uzavřený, a tudíž také není nikdy rigidní. Přijímá nás, vychází nám vstříc, chápe nás. Je nutné umět se změnit, abychom byli věrní a kreativní. Dokázat se změnit – ale proč? Proto, abychom se přizpůsobili okolnostem, ve kterým máme hlásat evangelium. Chceme-li zůstávat v Bohu, musíme umět vycházet a neobávat se toho. Pokud katechetu přepadne strach, je to zbabělec. Pokud je katecheta příliš klidný, skončí jako socha v muzeu – a takových máme dost, nemyslíte?

Tázal se Svatý otec účastníků Mezinárodního katechetického kongresu v promluvě, jejíž PLNÉ ZNĚNÍ je ZDE .

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.