Papež František: Cestou křesťana není pomsta, nýbrž pokora a mírnost

1.10.2013 

Cestou křesťana není pomsta, ale pokora a mírnost, řekl v dnešní ranní homilii papež František Papež František sloužil dnes ráno mši v kapli Domu sv. Marty spolu s kardinály, členy zvláštní rady, která bude spolu s Petrovým nástupcem ode dneška do 3. října jednat ve Vatikánu. V homilii Svatý otec vyjádřil přání, aby toto zasedání pomohlo všem k větší pokoře a důvěře vůči Bohu, aby církev dala lidu krásné svědectví.

Ježíš přísně pokáral dva apoštoly, kteří chtěli svolat oheň z nebe na ty, kdo je nechtěli přijmout. Papež František ve své homilii vyšel z dnešního evangelia (Lk 9,51-56) a zdůraznil nejprve, že cestou křesťana „není pomsta. Cestou křesťana je pokora, mírnost“. A připomněl, že dnešní liturgická památka svaté Terezie od Dítěte Ježíše „nám umožňuje vydatně se zamyslet nad tímto duchem pokory, něhy a dobroty“. Pán „chce od každého z nás ducha mírnosti. Kde je tedy síla, kterou nám přináší tento duch? – otázal se papež a odpověděl: „Právě v lásce, v dobročinné lásce, ve vědomí, že jsme v rukou Otcových. Když toto zakoušíme,“ poznamenal, „nenapadne nás svolávat oheň z nebe“:

Přichází jiný duch, totiž duch oné lásky, která vše vytrpí, vše odpustí, nenadýmá se, je pokorná a nehledá sebe samu. Někdo může říci – a byli někteří filosofové, kteří si to mysleli, že láska je ponížením majestátu člověka, jeho velikosti. To je jalovost! Moudrá církev učinila tuto pokornou, nepatrnou a mírnou Světici důvěřující Bohu Patronkou misií.

Síla evangelia, pokračoval papež, je právě tam, „protože evangelium dosahuje svého vrcholu právě v Ježíšově ponížení, pokoře, která se stává ponížením. Síla evangelia je silou pokory, pokory dítěte, které se nechá vést láskou a něhou otce“:

Církev, jak řekl Benedikt XVI., neroste proselytismem, roste přitažlivostí, svědectvím. A jakmile lidé a národy uvidí toto svědectví pokory, mírnosti a poddajnosti pocítí potřebu, o níž mluví v dnešním čtení prorok Zachariáš: »Chceme jít s vámi!« (Zach 8,20-23). Lidé tuto potřebu pociťují ze svědectví lásky, pokorné lásky, která není zpupná, soběstačná, slouží a vzdává úctu.

„Láska je prostá: ctí Boha a slouží druhým! A toto svědectví, řekl dále papež František, umožňuje církvi růst. Proto byla jedna sestra, „tak pokorná, ale tolik důvěřující Bohu“, svatá Terezie od Dítěte Ježíše „prohlášena Patronkou misií, protože její příklad způsobuje, že „lidé říkají: Chceme jít s vámi!“ Papež František pak uzavřel svoji homilii zmínkou o jednáních, která dnes ve Vatikánu zahajuje Rada kardinálů, kterou jmenoval, aby mu pomohla při řízení církve a přípravě reformy římské kurie:

Dnes tady ve Vatikánu začíná setkání Rady kardinálů, kteří při této mši koncelebrují. Prosme Pána, aby nás naše dnešní práce učinila pokornějšími, mírnějšími a trpělivějšími, více důvěřujícími Bohu, aby tak církev mohla podat lidem krásné svědectví a lidé, až uvidí Boží lid, církev, pocítili přání jít s námi.

Řekl dnes v ranní homilii papež František.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.