Beatifikace mučedníka zabitého italskými partyzány roku 1945

7.10.2013 

V sobotu odpoledne byl ve středoitalské Modeně prohlášen za blahoslaveného seminarista Rolando Rivi.Svatý otec mladého mučedníka připomněl po nedělní modlitbě Anděl Páně.

Byl zabit z nenávisti k víře roku 1945 ve věku 14 let. Provinil se tím, že nosil talár v době, v níž se rozpoutala nenávist proti kléru. Duchovní tehdy pozvedli hlas, aby v Božím jménu odsoudili vraždění, které následovalo bezprostředně po válce. Avšak víra v Ježíše Krista vítězí nad duchem světa. Vzdávejme Bohu díky za tohoto mladého mučedníka, hrdinného svědka evangelia. Kolik dnešních mladých lidí má před očima takovýto vzor – odvážného mladíka, který věděl, kam jít, rozpoznal ve svém srdci Ježíšovu lásku a položil život za Krista. Je to krásný vzor pro mládež…

Beatifikace Rolanda Riviho přichází po téměř sedmdesátileté politicky korektní interpretaci italského odboje. Kongregace pro blahořečení a svatořečení v krátké době ( diecézní fáze procesu byla otevřena 7. ledna 2006) potvrdila mučednictví pro víru, kterým se mladý seminarista řadí k dalším zhruba sto třiceti kněžím, zavražděným partyzány. Uznala rovněž zázrak na přímluvu Rolanda Riviho – nevysvětlitelné uzdravení anglického dítěte. Beatifikační liturgii slavil prefekt zmíněné kongregace, kard. Angelo Amato:

Rolando Rivi se narodil 7. ledna 1931. Byl druhý ze tří dětí v pachtýřské rodině, která žila ve vesnici San Valentino di Castellarano, v okrese Reggio Emilia. V pěti letech už ministroval a záhy pocítil povolání ke kněžství. V jedenácti vstoupil do biskupského semináře v Marole. Když byl diecézní seminář za války uzavřen, vrátil se do farnosti. Staral se tam zejména o děti, které vyzýval k pěstování ctností a svátostnému životu. Partyzáni ho zajali 10. dubna roku 1945. Po dlouhém mučení ho 13. dubna zastřelili v lese poblíž Modeny se slovy: „O jednoho kněze míň“.

Rolando Rivi následoval svého faráře, O. Olimpa Mazzucchiho. Také tento kněz oblékal kleriku jako znak své příslušnosti ke Kristu, za což si vysloužil zesměšnění a brutální výprask. Tělo mladého seminaristy našel v lese jeho vlastní otec, Roberto Rivi – cestu mu ukázal jeden z partyzánů, v kterém se po několika dnech pohnulo svědomí.

Před tímto výjevem dítěte, které bylo vyrváno životu a lásce, nemůže křesťan pociťovat nenávist a touhu po pomstě. Chtěli bychom připomínat mučednictví Rolanda Riviho v postoji odpuštění, smíření, lidského bratrství. Jediným křesťanským zákonem je láska k Bohu a láska k bližnímu. Lidské ideologie se hroutí, ale evangelium lásky nepomíjí, protože tato radostná zvěst přináší všem lidem pokoj.

Uzavírá kard. Angelo Amato. V duchu smíření se nese také křížová cesta, která upomíná na ostatní kněze v kraji, umučené partyzány. Vychází z benediktinského opatství v obci Marola, sídla diecézního semináře, kde Rolando Rivi v jedenácti letech poprvé oblékl svůj mučednický talár.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.