Papež novelizoval zákon o dozoru nad finančními transakcemi ve Vatikánu

9.10.2013 

Papežská komise pro Městský stát Vatikán včera schválila nový zákon (č. XVIII.) v oblasti finanční transparence, dohledu nad finančními operacemi a finančními informacemi, který dneškem vstupuje v platnost, informovalo tiskové středisko Svatého stolce. Nový zákon navazuje na rozhodnutí papeže Františka ze srpna tohoto roku, kterým posílil dozorčí funkci vatikánského Finančního dozorčího úřadu (AIF) nad tzv. vatikánskou bankou (IOR) a Správou majetku Apoštolského stolce (APSA). Nový zákon aktualizuje motu proprio Benedikta XVI. z roku 2010, kterým ustavil dozor nad finančními operacemi a svěřil jej zmíněnému úřadu. Již rok poté však byly kompetence dozorčího úřadu oslabeny ve prospěch státního sekretariátu Svatého stolce. Za těchto okolností vedení vatikánské banky opustil její tehdejší ředitel Ettore Gotti Tedeschi, který usiloval o autonomii dozorčí funkce. Tu papež František opět zavedl a nyní ji nový zákon potvrzuje.

Jak pro deník L´Osservatore Romano vysvětluje arcibiskup Dominique Mamberti, nový zákon zavádí opatření zejména v oblasti prevence financování terorismu a mezinárodního finančního pohybu. „Zvláštní pozornost“, vysvětluje vatikánský sekretář pro vztahy se státy, „ je věnována podezřelým finančním transakcím. Subjekty k tomu zavázané jsou povinny je nahlásit Finančnímu dozorčímu úřadu, který vyrozumí promotora spravedlnosti a může podezřelé finanční operace zastavit až na pět pracovních dní“. Zákon také definuje oznamovací povinnost při převádění finančních prostředků do zahraničí pro částky vyšší než deset tisíc euro.

Nad naplňováním nového zákona bude kromě zmíněného dozorčího úřadu bdít sám předseda Governatorátu městského státu Vatikán, kard. Bertello. Zákon jej ve vážných případech opravňuje k administrativním sankcím. Italský kardinál je členem osmičlenné kardinálské rady, jmenované papežem Františkem. Jeden z návrhů reformy římské kurie zamýšlí sloučit veškeré její ekonomické aktivity právě pod kompetenci governatorátu. Státní sekretariát Svatého stolce bude v budoucnosti zajišťovat koordinaci, diplomatické vztahy se státy a se subjekty mezinárodního práva, uzavírá arcibiskup Mamberti pro dnešní vydání listu L´Osservatore Romano.

V Institutu náboženských děl, tedy tzv. vatikánské bance, finanční poradenská firma Promontory pokračuje v prověrce jednotlivých účtů. Podle italského tisku vatikánská banka v pondělí 23. září adresovala prvních 900 žádostí o uzavření konta klientům, s kterými do budoucna nechce udržovat vztah. Není to malý počet, zvážíme-li, že na konci roku 2012 byl celkový počet účtů otevřených u Institutu zhruba 19 tisíc. Zvláštní pozornost prověrka věnuje účtům diplomatických zastoupení u Svatého stolce. Na základě analýzy podezřelých transakcí za rok 2011 banka uzavřela konta syrské, irácké, íránské a indonésské ambasády.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.