Papež František: trpím, když ženy v církvi neslouží, ale posluhují

12.10.2013 

Papež František dnes přijal účastníky semináře o důstojnosti ženy v církvi, který v těchto dnech pořádala Papežská rada pro laiky. Zhruba sto padesát odborníků z různých oborů se zamýšlelo nad tím, jak se postavení ženy v katolické církvi změnilo za pětadvacet let od publikace apoštolského listu Jana Pavla II. Mulieris Dignitatem. Svatý otec přispěl svým míněním...

Skutečnost je taková, že se dobře neví, co má žena dělat. Jakou roli má žena v církvi? Může být její úloha ještě více doceněna? Tato věc mi velmi leží na srdci, a proto jsem se s vámi chtěl setkat. A to navzdory protokolu, který v těchto případech nepředpokládá papežskou audienci. Chtěl bych požehnat vám i vašemu úsilí…Děkuji vám za něj – pokračujme v něm dále a společně!

Papež se pak zastavil u dokumentu Jana Pavla II. – “Mravní a duchovní síla ženy se pojí s vědomím, že Bůh jí svěřuje zvláštním způsobem člověka, lidskou bytost”, citoval z třicáté kapitoly apoštolského listu Mulieris Dignitatem. V čem spočívá toto svěření?

Podle mého názoru je zřejmé, že můj předchůdce odkazuje na mateřství. Mnoho věcí se může změnit a mnohé se v kulturní a sociální evoluci změnily, avšak tato skutečnost trvá: pouze žena může počít lidské syny, nosit je v lůně a porodit. A to není jenom biologická danost, nýbrž bohatství implikací jak pro ženu samotnou, tak pro způsob jejího bytí, její vztahy, postoj vůči lidskému životu a životu všeobecně.

V souvislosti s mateřstvím však existují dvě nebezpečí – prvním je mateřství zredukovat na sociální roli a úlohu, která – byť ušlechtilá – staví ženu na okraj. A to jak v občanské společnosti, tak v církvi, podotkl Svatý otec.

Popravdě řečeno trpím, když v církvi a některých církevních organizacích vidím, že se služebná úloha, kterou máme všichni a kterou musíme mít, u žen mění v posluhování. Ženy vykonávají služebné práce, a nikoliv službu.

Druhé riziko spočívá v tom, že žena nastoupí cestu emancipace a vzdává se své ženskosti, poznamenal dále papež František.

Zde bych rád zdůraznil, že žena má zvláštní cit pro “Boží věci”. Zejména nám může pomoci, abychom lépe rozuměli milosrdenství, něze a lásce, kterou k nám má Bůh. Líbí se mi, že slovo církev je ženského rodu – “ta” církev, nikoliv “ten” církev. Církev je žena! Je to matka, a to je moc krásné. Nad tím se musíte zamyslet a dále to rozvést.

Vyzýval papež účastníky semináře o ženské roli v církvi.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.