Svatý otec se rozloučil s odstupujícím státním sekretářem, kardinálem Bertonem

15.10.2013 

Kard. Tarcisio Bertone dneškem zakončil svůj dosavadní úřad státního sekretáře Svatého stolce. Papež František na zvláštní audienci pro zaměstnance státního sekretariátu oznámil, proč není možné přivítat nového designovaného státního sekretáře, mons. Pietra Parolina.

…vítáme jej zde in absentia. Svého úřadu se totiž ujme o několik týdnů později kvůli drobnému chirurgickému zákroku, kterému se musel podrobit.

Svatý otec tedy věnoval celou svou promluvu odstupujícímu státnímu sekretáři, jemuž poděkoval také jménem Benedikta XVI. Vyzdvihl jeho salesiánské povolání ke kněžství, které se vyznačuje láskou k církvi, oddaností Petrovu nástupci a mariánskou úctou.

Přejeme vám, abyste nadále těžil z pokladů, kterými se vaše povolání vyznačuje – přítomnost eucharistického Ježíše, pomoc Matky Boží a papežovo přátelství. To jsou tři velké lásky dona Bosca.

Kard. Bertone podal reflexi své sedmileté služby po boku Svatého otce.

Papež Benedikt XVI. byl reformátorem svědomí a kléru. (…) Hluboce trpěl zlem, které zohavuje tvář církve. Vybavil církev proto novým zákonodárstvím, které rozhodně postihuje hanebnost pedofilních kněží. Zahájil také přijímání nových norem v hospodářsko-správní oblasti. (…) V papeži Františkovi dnes nespatřuji revolucionáře, nýbrž pokračovatele Benedikta XVI., byť v různosti akcentů a úseků osobního života.

Prohlásil odstupující státní sekretář Svatého stolce. V závěru kard. Bertone popřál papeži i svému nástupci v úřadu, aby brzy dokázali rozvázat uzly, které církvi dosud brání být srdcem světa v Kristu.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.