Poselství papeže Organizaci spojených národů pro výživu (FAO)

16.10.2013 

To, že ve světě ještě existuje hlad a podvýživa, je nehorázné! Těmito slovy pozdravil papež František dnešní Světový den výživy. U jeho příležitosti se v římském sídle Organizace Spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) sešly osobnosti politického života, aby si připomněly založení této instituce. Arcibiskup Luigi Travaglino, stálý pozorovatel Svatého stolce u této organizace, na konferenci přednesl poselství Svatého otce.

Hlad a podvýživa vyzývají naše osobní a společenské svědomí, aby hledalo spravedlivé a trvalé řešení, píše papež František. Nikdo nesmí být nucen opustit svou vlastní zemi, protože mu chybí základní prostředky obživy.

Je paradoxní, že v dnešní globalizované době, která nám dovoluje rozpoznat potřeby světa, zvyšovat výměnu a znásobovat vztahy s lidmi, zdánlivě roste tendence k uzavírání se do sebe sama. Tento individualistický postoj vede k nezájmu – na osobní, institucionální a státní úrovni. Ti, kdo umírají hlady, nebo trpí podvýživou jsou nám lhostejní – málem jakoby se jednalo o nevyhnutelnou skutečnost. Avšak hlad a podvýživu nesmíme nikdy považovat za normalitu, které je třeba přivyknout, téměř jakoby šlo o součást daného systému. Něco se musí změnit – v nás, naší mentalitě, našich společnostech.

Co tedy můžeme konkrétně udělat?, dotazuje se papež František ve svém poselství. Domnívám se, odpovídá, že nejdůležitějším krokem je strhnout bariéru individualismu a otroctví zisku. A to nejenom v mezilidských vztazích, nýbrž na globální ekonomicko-finanční rovině.

Více než kdy jindy je dnes nezbytná výchova k solidaritě. Je nutné opětovně odhalit hodnotu a význam tohoto slova, které je tak nepohodlné, a proto často vytěsňované na okraj. Je zapotřebí, aby solidární postoj byl základem politických, ekonomických a finančních řešení. (…) Tato solidarita není pouhým poskytováním podpory, ale snahou o zajištění ekonomické nezávislosti stále většího počtu lidí.

Téma letošního Světového dne výživy zní: „Lidské zdraví podmiňuje zdravá výživa“, pokračuje Petrův nástupce. Také zde se skrývá výzva k tomu, abychom svůj životní styl upravili z pohledu solidarity a zamezili konzumismu a plýtvání s potravinami, interpretoval papež František uvedený slogan.

Údaje Organizace pro výživu a zemědělství hovoří o tom, že třetina světové potravinové produkce není k dispozici kvůli stále většímu plýtvání a ztrátám. Stačilo by tomuto mrhání zamezit, abychom drasticky snížili počet hladovějících. Naši rodiče nás vychovávali k úctě ke všemu, co jsme dostali a co máme. Vážili jsme si všeho jako cenného Božího daru.

Právě z rodiny totiž vychází životní styl, vyznačující se vzájemnou soudržností a odmítající „skartační kulturu“. Rodina je prvním výchovným společenstvím, které se skutečně zaměřuje na člověka a jeho důstojnost.

Zde se učíme o druhého pečovat a chtít jeho dobro Tady se učíme milovat harmonii stvoření, těšit se z jejích plodů, sdílet je a čerpat z nich s rozumem a rovnováhou. Rozhodující krok na cestě k spravedlivější a lidštější společnosti je ochrana rodiny a podpora v tom, aby vychovávala k úctě a sdílení.

V závěru svého poselství ke Světovému dni výživy papež František posluchačům přeje, aby jejich dnešní schůzka nebyla běžným každoročním posezením. Kéž by tento den vyprovokoval nás všechny a příslušné instituce, aby skutečně prosazovaly kulturu setkávání a solidarity, vyzývá Svatý otec.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.