Papež František v dnešním ranním kázání varoval před ideologizací víry

17.10.2013 

Pokud se „křesťan stane učedníkem ideologie, ztratil víru“, konstatoval dnes papež František v homilii při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Papež varoval křesťany před postojem „klíče drženého v kapse a zavřenou bránou“ a zdůraznil, že kdo se přestává modlit, opouští víru a upadá do ideologie a moralismu.

„Běda vám znalci Zákona! Odstranili jste klíč k poznání,“ touto Ježíšovou výtkou z dnešního evangelia (Lk 11,47-54) začal svoji homilii papež František, který tuto výtku aktualizoval: „Když jdeme po ulici a ocitneme se před zavřeným kostelem – podotkl – pociťujeme něco divného, protože zavřený kostel je nesrozumitelný. Někdy na to existují vysvětlení, která však nestačí. Jsou to výmluvy, ospravedlňování, ale skutečností je, že kostel je zavřený, a lidé jdoucí kolem nemohou vstoupit. A co je horší, dodal, Pán, který je uvnitř, nemůže vyjít“. Dnes k nám Pán mluví o tomto „obrazu uzavřenosti“, pokračoval papež. Je to „obraz oněch křesťanů, kteří mají v rukách klíč, ale odnášejí jej pryč, neotevírají bránu, ba co hůř, stojí ve dveřích a nenechají vstoupit, takže ani oni nevstupují. Působí to nedostatek křesťanského svědectví, řekl dále, a „je-li oním křesťanem kněz, biskup nebo papež, tím hůře“. Jak se to však stane, tázal se papež, že „křesťan upadne do takovéhoto postoje s klíčem v kapse a před zavřenou bránou?“:

Víra je takříkajíc destilována a stává se ideologií. A ideologie netáhnou. V ideologii není Ježíš: Jeho něha, láska a mírnost. Ideologie jsou vždycky rigidní, v každém případě. A když se křesťan stane učedníkem ideologie, ztrácí víru: už není Ježíšovým učedníkem, nýbrž učedníkem tohoto či onoho myšlení. A proto jim Ježíš říká: „Odstranili jste klíč k poznání.“ Poznání Ježíše je transformováno na ideologii a moralismus, protože tito lidé zavřeli bránu spoustou předpisů.

Ježíš, pokračoval papež, nám řekl: „Uvalujete na lidi břemena, ale jen jedno je důležité“. Toto je tedy „duchovní, mentální“ postup toho, kdo chce mít klíč v kapse a bránu zavřenou:

Víra se stává ideologií a ideologie děsí, odhání lidi, vzdaluje lidi a vzdaluje církev od lidí. Tato choroba ideologických křesťanů je vážná. Není však nová. Již apoštol Jan ve svém prvním listě o ní mluví. Křesťané tak ztrácejí víru a preferují ideologie. Jejich postoj se stává rigidním, moralistním a mravokárným; postrádá dobrotu. Lze si však položit otázku: jak se může křesťan stát takovým? Co se děje v srdci onoho křesťana, onoho kněze, biskupa či papeže, že stane takovým? Jednoduše to, že se takový křesťan nemodlí. A není-li modlitby, zavíráš bránu.

„Klíčem, který otevírá bránu k víře – pokračoval papež – je modlitba.“ A připomněl: „Jakmile se křesťan nemodlí, dochází k tomu. A jeho svědectví je domýšlivým svědectvím. Kdo se nemodlí, je pyšný, povýšený a sebejistý. Není pokorný. Usiluje o své povýšení. Avšak, modlí-li se křesťan, nevzdaluje se od víry a mluví s Ježíšem,“ řekl papež a upřesnil: „Říkám-li modlí se, nemyslím říkat modlitby, protože tito učitelé Zákona říkali spoustu modliteb, aby byli viděni. Ježíš však říká: »Když se modlíš, vejdi do své komůrky a modli se k svému Otci ve skrytosti« (Mt 6,6), od srdce k srdci. Jedna věc je tedy, modlit se, a druhá, říkat modlitby:

Takoví se nemodlí, opouštějí víru a přetvářejí ji na moralizující ideologii, kazuistiku bez Ježíše. A když jim to nějaký prorok nebo dobrý křesťan vytkne, jednají s ním stejně jako s Ježíšem: „Když odtamtud odcházel, učitelé Zákona a farizeové začali na něho zle dorážet – ideologové jsou nevraživí – a zahrnovali ho spoustou otázek. Přitom na něj číhali – ideologové jsou záludní – aby ho mohli chytit za slovo“ (Lk 11,53-54). Nejsou transparentní. Nešťastníci! Jsou to lidé zašpinění pýchou. Prosme Pána o milost, abychom se především nepřestali modlit, neztratili tak víru a nestali se těmi uzavřenými, kteří uzavírají cestu k Pánu.

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.