Papež František předal Ratzingerovu cenu za teologii

26.10.2013 

Třídílná kniha Benedikta XVI. Ježíš Nazaretský přispěla k posílení víry mnoha lidí a otevřela novou éru studia evangelií – řekl papež František dnes dopoledne při předání tzv. „Ratzingerovy ceny“ za teologii, kterou od roku 2010 uděluje každoročně vatikánská Nadace Josepha Ratzingera. Papež František začal svoji promluvu vděčnou a vřelou zmínkou o emeritním papeži Benedikta XVI.

Vzpomínám si, že když vyšel první díl, někteří říkali. Co to má znamenat? Papež přece nepíše teologická pojednání, ale encykliky!... Papež Benedikt si zajisté tento problém uvědomoval, ale také v tomto případě, jako vždycky, následoval Pánův hlas ve svém osvíceném svědomí. Těmito svými knihami nedal výraz magisteriu v úzkém smyslu slova, ale ani akademickému pojednání. Obdaroval církev a všechny lidi tím nejcennějším, co měl: poznáním Ježíše, které je plodem mnoha let studia, teologické konfrontace a modlitby, protože Benedikt XVI. dělal teologii na kolenou, což všichni to víme, a dal ji potom k dispozici v té nejpřístupnější formě.

Nikdo nedokáže změřit, kolik dobra přinesl tento dar, pokračoval papež. Jenom Pán to ví!

My všichni však o tom máme určitou představu, protože jsme slyšeli od mnoha lidí, že tyto knihy o Ježíši, v nichž se snoubí požadavky rozumu i touha spatřit Boží tvář, jejich víru oživily, prohloubily a anebo je poprvé zralým způsobem přitáhly ke Kristu.

Dílo Benedikta XVI. zároveň otevřelo nové období studia evangelií z hlediska historie a christologie, řekl dále Svatý otec v souvislosti se sympoziem, věnovaným právě zmíněným knihám Benedikta XVI., které se v těchto dnech v Římě konalo.

Svatý otec na závěr poblahopřál oběma letošním nositelům Ratzingerovy ceny, profesoru Richardovi Burridgemu a prof. Christianu Shallerovi:

Také jménem svého milovaného předchůdce, s nímž jsem před třemi či čtyřmi dny mluvil. Pán žehnej vám i vaší práci ve službě Jeho království.

 

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.