Církev a Amazonie

29.10.2013 

V Manaus, hlavním městě nejrozlehlejšího brazilského spolkového státu Amazonas, včera začalo historicky vůbec první setkání amazonské katolické církve. Více než sto místních biskupů a laických pastoračních pracovníků se až do čtvrtka radí o tom, jak uchovat sociální, kulturní a náboženskou jedinečnost amazonského regionu. A to v okamžiku, kdy se zdá být ohrožena, vysvětluje Vatikánskému rozhlasu kardinál Claudio Hummes:

Je to velmi důležitý a rozhodný okamžik, neboť existuje projekt brazilské vlády a soukromých investorů na využití amazonských vodních zdrojů k výrobě elektrické energie. Opětovně tu tedy vyvstává problém ochrany životního prostředí, avšak také absolutního nezájmu o původní obyvatele tohoto regionu, kterým jsou upírána jejich práva. V posledních letech sice státní úřady občas zakročily v jejich prospěch, většinou je ale ponechávají jejich osudu. Katolická církev, která je od počátku v Amazonii přítomna, si tedy klade otázku po svém poslání v tomto regionu. Naši biskupové a misionáři mají historické zkušenosti, znalost oblasti a také velkou zodpovědnost. Jak říká papež František, máme dát místní církvi „amazonskou tvář“ – to znamená inkulturaci, jejímž středem jsou domorodí indiáni.

Papež František velmi povzbuzuje amazonské biskupy a laiky, aby neustávali v evangelizaci, navzdory ohrožení života, pokračuje brazilský kardinál, který vede biskupskou komisi pro Amazonii.

Ano, vyhrůžky smrti zde vždy byly, neboť dílčí zájmy podnikatelů a zájmy jiného typu se střetávaly s názory biskupů, řeholníků a řeholnic, laiků i domorodých obyvatel, kteří se dovolávají svého práva na zachování Amazonie. Také pro ně je pokrok důležitý, nesmí však zničit jejich kulturu a dějiny. Vodní energie je šetrná, avšak projekt na stavbu hydroelektrárny musí být nejprve prodiskutován s místními lidmi. Ústředním subjektem velkých rozvojových plánů musí být člověk.

Uzavírá z brazilského Manaus kard. Claudio Hummes. Dodejme, že Brazílie se pyšní největší hydroelektrárnou světa Itaipu na řece Paraná (na hranicích Brazílie a Paraguaye). Rovněž při vzniku tohoto obrovského vodního díla byly ekologické škody nevyčíslitelné.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.