Mons. Audo: Fundamentalisté jsou podporováni ze zahraničí

2.11.2013 

Ženevská mírová konference, která se bude konat 23. listopadu, se blíží. „Bez účasti opozice se však nebude moci konat,“ prohlásil mezinárodní zprostředkovatel Brahimi před odjezdem z Damašku, kde strávil čtyři dny na rozhovorech. Připustil, že dosud nemá zprávy o tom, že by protirežimní fronta vytvořila vlastní delegaci. O perspektivách mírové konference a situaci v Sýrii hovořil pro Vatikánský rozhlas chaldejský biskup Aleppa a předseda syrské Charity, mons. Antoine Audo:

Myslím, že je nezbytná mezinárodní vůle podporující toto setkání, aby bylo možné dosáhnout řešení této války, která je nyní již mezinárodní záležitostí. Je zapotřebí vůle mezinárodního společenství, aby bylo možné najít cestu pokoje a smíření. Tohoto setkání by se měly účastnit všechny strany konfliktu, syrská vláda a demokratická opozice nezávislá na jakékoli zahraniční podpoře, zvláště zbrojní a finanční.

O současné stavu syrského konfliktu, zvláště pokud jde o to, kdo se jej účastní, biskup Aleppa dodává:

Je to stále problematičtější. Samozřejmě je známo, že zde je armáda a vláda, ale pokud jde o druhou stranu, neví se nic konkrétního. Existuje spousta skupin různých denominací, které vytvářejí opravdu obrovský chaos. I my Syřané máme potíž identifikovat tyto lidi. Vidíme, že dochází k vnitřním bojům a to je reálný znak manipulace, která je řízena ze zahraničí. To lze objektivně říci. Jsou zde jistě také fundamentalisté. Myslím, že za nimi stojí síly, které je vybavují zbraněmi, aby dosáhly přesného cíle. Nic se neví. Je opravdu velmi obtížné identifikovat je, protože neexistují konkrétní lidé, jména, oficiální sdělení. Zničily hospodářství, průmysl, paralyzovaly zemi. A to všechno, aby se chopily vlády, aby se chopily moci.

Říká katolický biskup chaldejského ritu v syrském městě Aleppo, Antoine Audo.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.