Na nunciaturu v Damašku dopadl minometný granát

5.11.2013 

Budovu apoštolské nunciatury v centrální damašské čtvrti Malki dnes brzy ráno zasáhl minometný granát. Nikdo nebyl zraněn a vznikly jen nevelké materiální škody. Vatikánský rozhlas telefonicky informoval apoštolský nuncius v Sýrii, arcibiskup Mario Zenari:

Byl to nečekaný zásah, v 6.35 ráno, právě jsem vstával. Granát poškodil střechu nunciatury, ale nikoho nezranil. Pokud by k zásahu došlo později během dne, kdy jsou přítomni všichni zaměstnanci, mohly by škody být citelnější. Nelze s určitostí říci, kdo vystřelil – přenecháváme vyšetřování státní policii. Víme pouze, že to byl poměrně silný výstřel. Obdobné věci se dějí denně – minulou sobotu dopadlo několik granátů na střechu františkánského kláštera v Aleppu, avšak naštěstí také tam nikoho nezranily. V posledních týdnech je ostřelováno jádro Damašku, kde jsou křesťanské čtvrti. A také v bezprostředním okolí nunciatury se nestřílí poprvé.

Je ovšem těžké tvrdit, že granát byl zacílen právě na budovu apoštolské nunciatury, pokračuje arcibiskup Zenari.

Mohu potvrdit některá fakta – například před měsícem dopadla minometná střela na nádvoří před melchitskou katedrálou v Damašku, dva granáty dopadly při dvou různých příležitostech v blízkosti maronitské katedrály a – stále v Damašku – zasáhly minomety františkánský klášter v historickém jádru města. Nemohu říci, zda je toto zacílení záměrné, nebo zda střely dopadly na tyto cíle omylem. V tomto kontextu je to těžké určit.

Masakr křesťanského obyvatelstva v městečku Sadad, kterému padlo za oběť nejméně 45 nevinných civilistů, však svědčí o stupňujících se protikřesťanských náladách.

Řekl bych, že v posledních měsících konfliktu skutečně znepokojení křesťanů vzrostlo. V prvním roce války nebyli křesťané vidět, byli ještě – lze-li to tak říci – respektováni. Tím, jak se situace ze dne na den komplikovala, také postavení křesťanů budilo větší obavy. Zejména v poslední době přibývá strach – jak o osud všech Syřanů, tak rovněž křesťanů.

Soudí apoštolský nuncius v Damašku. Navzdory dnešnímu zásahu papežský diplomat neopouští svou misi. Jak pro zpravodajskou agenturu KNA uvedl kancléř nunciatury, O. Giorgio Chezza, zastupitelstvo Svatého stolce zůstává otevřeno, aby dosvědčovalo papežovu solidaritu s trpícím obyvatelstvem. V budově pracuje celkem devět lidí – kromě dvou diplomatů jsou to tři řeholnice a další čtyři zaměstnanci.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.