Na národní pouti do Svaté země - II.

7.11.2013 

V těchto dnech vrcholí česká národní pouť do Svaté země. Václava Benešová pozvala k mikrofonu pana Petera Canavattiho, který žije v Betlémě a který se velkou měrou podílel na přípravách pouti. Hovor se týkal životních podmínek křesťanů ve Svaté zemi a konkrétně pak přípravy české pouti. Jak se tedy palestinská strana napomohla při realizaci těchto závěrečných dní Roku víry?

Především bych rád přivítal poutníky, kteří jsou zde na návštěvě Svaté země, zejména pak pana kardinála Duku, arcibiskupy a biskupy. Pro více než tisíc lidí z České republiky, kteří sem přijeli, jsme připravili ubytování. Poutníků je opravdu velký počet – původně čtyři rezervované hotely nepostačovaly, takže jsme museli hledat ještě další ubytovací možnosti. Samozřejmě jsme zajistili také stravování a vše ostatní, co přispívá k dobrému pobytu na poutních místech. Připravili jsme místo, kde se bude konat sobotní mše svatá. Je to velký přírodní amfiteátr na kraji Betléma – na místě, kde betlémští pastýři hlídali svá stáda a po zjevení anděla Páně se vydali na místo narození Spasitele. Tuto bohoslužbu budou slavit společně s českými poutníky také křesťané arabské národnosti. Vaše návštěva má proto velký význam pro všechny obyvatele Betléma a zejména pro křesťany. Doufám, že i čeští poutníci zde prožijí pěkné dny a již se na ně těšíme.

Co vůbec znamená česká národní pouť pro palestinské křesťany a pro křesťany v Betlémě?

Tato událost pro nás má velký význam, jak jsem již naznačil. Křesťané z Palestiny a Betléma vnímají, že na ně křesťané z celého světa – a v tomto případě hlavně z České republiky - nepřestávají myslet, že jim jejich osudy nejsou lhostejné. Za to vám z celého srdce děkujeme.

Mohl byste popsat životní situaci palestinských křesťanů, případně křesťanů v Betlémě?

Náš život zde v Betlémě je normální. Naše soužití a spolupráce s muslimy jsou bezproblémové. Hlavní problém spočívá v tom, že procento křesťanů v této zemi je velice nízké. Konkrétně v Betléme je nás asi třicet procent, zatímco v minulosti jsme tvořili většinu. Na celém palestinském území tvoří křesťané pouhé jedno procento. Na vině je špatná situace v našem regionu – války, intifáda a další faktory, které křesťany nutí k tomu, aby odcházeli, zejména do Evropy, Severní a Střední Ameriky. Doufáme, že zavládne mír a že se tito lidé vrátí zpět, aby počet křesťanů opět vzrostl.

Pane Canavatti, jaké je vaše osobní poselství českým poutníkům a českým věřícím?

Rád bych jim vzkázal, aby stále usilovali o život v míru. Přál bych jim, aby se nemuseli dívat na to, co my máme denně na očích. Přál bych jim, aby žili v dobru a štěstí a trvalém pokoji. To je to, o čem v naší zemi sníme, že nastane pravý pokoj. Bez něho totiž nelze žít. Křesťané v této zemi totiž žijí jako ve vězení, bez svobody. Potřebujeme mír a prosíme české věřící, aby se modlili za pokoj ve Svaté zemi. Děkuji vám za to.

Pane Canavatti, děkuji vám za rozhovor.

Bůh žehnej vám a České republice.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.