Blízkým východem se šíří sektářské násilí

19.11.2013 

Mismyye je další syrskou obcí s převahou křesťanského obyvatelstva, která padla do rukou banditů. Informuje o tom Le Veilleur de Ninive, internetový informační servis syrských křesťanů. Městečko, které leží asi 40 km jižně od hlavního města, obývá zhruba dva tisíce řecko-katolíků. Podle tradice tímto místem, jehož jméno v překladu zní „mateřské město“, prošel apoštol Pavel na své cestě do Damašku. Nyní jej obklíčily bandy ozbrojenců, které čekají na posily. Obyvatelé města se obávají stejného osudu, který postihl obce Maaloula a Sadad. Vraždění v městečku Sadad (160 km od Damašku) označil syrsko-pravoslavný metropolita Homsu a Hamy za „nejvážnější masark křesťanů za dva a půl roku války. Čtyřicet pět nevinných civilistů, včetně mnoha žen a dětí, bylo mučeno a poté naházeno do společných hrobů. Šest členů jedné rodiny, mezi nimi devadesátiletou ženu, bandité hodili do studně. Řecko-katolický patriarcha Damašku tyto brutální činy definoval jako zločiny proti lidskosti, které se odehrávají před lhostejnýma očima celého světa. Této lhostejnosti nyní pravděpodobně padne za oběť také další křesťanská komunita.

Ve všech okupovaných křesťanských městech ozbrojenci znesvětili a zničili kostely. Devastace církevních památek se ostatně nevyhnula ani severosyrskému Aleppu – teroristé tam před deseti dny vyrabovali starobylou katedrálu sv. Simeona stylity. Odnesli relikvie syrského poustevníka, včetně základů sloupu, na kterém světec strávil bezmála čtyřicet let života.

Terorismus se šíří do dalších blízkovýchodních regionů, jak dokládá dnešní sebevražedný atentát v Bejrútu (foto), při kterém zemřelo 23 lidí a 150 jich bylo zraněno. Ředitel Papežských misijních děl v Libanonu, O. Paul Karam, pro agenturu Fides zdůraznil, že se nejedná o izolovanou epizodu. „Sektářské násilí sleduje jediný cíl – roznítit celý Blízký východ a vychýlit jej z rovnováhy. Terčem tohoto násilí se nyní stává zvláště Libanon a Irák. Ve svém blouznivém scénáři toto násilí neváhá vraždit děti, které jdou do školy, či dospělé, kteří se vracejí z práce. Jako křesťané sdílíme bolest našeho národa. Nadále však opakujeme, že obdobné teroristické činy v žádném případě nesmí hledat ospravedlnění v náboženských důvodech“, prohlašuje z Bejrútu pro vatikánskou agenturu O. Karam.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.