Svatý otec: Také papež se zpovídá každé dva týdny, protože je hříšník

20.11.2013 

Na Svatopetrském náměstí se dnes sešlo na 50 tisíc lidí. Mračna, která nad ním stála během minulých dní, se rozestoupila, a setkání s Petrovým nástupcem proběhlo za příznivého počasí. Papež František ve své katechezi pokračoval v tématu odpuštění hříchů, tentokrát ve vztahu k moci klíčů, tedy moci církve odpouštět hříchy, a mimo jiné řekl:

Mnozí možná nechápou církevní dimenzi odpuštění, protože panuje neustálý individualismus a subjektivismus, což pociťujeme i my křesťané. Bůh zajisté odpouští každému kajícímu hříšníkovi osobně, ale křesťan je spojen s Kristem a Kristus je sjednocen s církví. Pro nás křesťany je tu jeden dar navíc a také jeden závazek navíc: pokorně přitom přijímat službu církve. Musíme docenit tento dar, péči, ochranu a také jistotu, že mi Bůh odpustil. Jdu k bratru knězi a řeknu: „Otče, dopustil jsem se toho a toho…“ A on odpoví: „Odpouštím ti, Bůh ti odpouští.“. V té chvíli jsem si jist, že mi Bůh odpustil. Je krásné mít tuto jistotu, že mi Bůh vždy odpouští a neochabuje v odpouštění. Nesmíme přestat přicházet s žádostí o odpuštění. Je možné pociťovat zahanbení při vyjevování hříchů, ale naše maminky a naše babičky říkávaly, že je lepší se jednou začervenat než tisíckrát blednout strachy. Jednou se člověk začervená, ale hříchy jsou odpuštěny a jde se dál.

PLNÉ ZNĚNÍ katecheze Svatého otce je ZDE

V závěru audience pak Svatý otec obrátil pozornost ke dvěma aktualitám:

Na zítřek 21. listopadu, jež je liturgickou připomínkou Zasvěcení Panny Marie v Jeruzalémě připadá Den pro Orantibus, věnovaný vzpomínce na klauzurní řeholní komunity. Je to vhodná příležitost na poděkování Pánu za dar mnoha osob, které se v klášterech a poustevnách zasvětily Bohu v modlitbě a činorodém mlčení. Děkujme Pánu za svědectví klauzurního života a neopomeňme těmto svým bratrům a sestrám poskytovat duchovní i materiální podporu, aby mohli plnit své důležité poslání.

22. listopadu bude zahájen Mezinárodní rok rodinných farem vyhlášený Organizací spojených národů, který má zdůraznit, že zemědělská ekonomika a rozvoj mají v rodině činitele, který respektuje stvoření a je vnímavý ke konkrétním potřebám. Také při práci je rodina vzorem bratrství, protože prožívá zkušenost jednoty a solidarity svých členů a má větší citlivost vůči těm, kdo potřebují větší péči nebo pomoc, a zamezuje tak vzniku případných sociálních konfliktů. Z těchto důvodů mne tato vhodná iniciativa těší a rád bych, aby přispěla k docenění nespočetných dobrodiní, která rodina přináší ekonomickému, sociálnímu, kulturnímu a morálnímu růstu celého lidského společenství.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.