Papež k filipínské komunitě: Ptejte se nebeského Otce - Proč?

21.11.2013 

Papež František se dnes odpoledne v bazilice sv. Petra setkal s filipínskou komunitou města Říma. Filipínští katolíci jej požádali, aby požehnal mozaiku, na které je zobrazen sv. Pedro Calungsod (1654-1672). Tohoto filipínského laika, který podstoupil mučednickou smrt v pouhých sedmnácti letech, kanonizoval papež Benedikt XVI. na počátku Roku víry. Svatý otec se k věřícím obrátil v krátkém pozdravu:

„Děkuji svému bratrovi, kardinálu Taglemu, za jeho slova plná víry a bolesti, plná naděje. V těchto dnech jsem i já vašemu lidu obzvláště nablízku. A cítil jsem, že zkouška byla silná, příliš silná! Cítil jsem také, že lid byl silný. Je pravda, co řekl kardinál, že víra vyrůstá na troskách. Solidarita všech ve chvíli zkoušky. Proč k něčemu takovému dochází? Nelze to vysvětlit. Je tolik věcí, které nemůžeme vysvětlit. Když děti rostou a nerozumějí různým věcem, začínají klást tatínkovi či mamince otázky: „Tati, proč? Proč? A proč?“ Psychologové to nazývají „obdobím proč“. Dítě nechápe proč. Ale jsme-li pozorní, zjistíme, že dítě ani nečeká na odpověď svého tatínka či maminky a už přichází s další proč a dalším… Dítě potřebuje, aby se na něj v jeho nejistotě tatínek a maminka dívali. Potřebuje oči svých rodičů, potřebuje srdce svých rodičů. V těchto chvílích tolikerého utrpení neúnavně opakujte: Proč? Jako děti… A tak přitáhnete oči našeho Otce na jeho lid, přitáhnete na sebe něhu nebeského tatínka. Jako to dělá dítě, ptající se proč, proč. V těchto chvílích bolesti ať je tato síla tou nejužitečnější modlitbou. Nepožadujte však vysvětlení, žádejte, aby na nás shlédl náš Otec. I já vás v této modlitbě „proč“ doprovázím.“

Centrem početné filipínské komunity v Římě je bazilika sv. Pudentiany. Každou neděli se zde slouží čtyři mše svaté v jazyce tagalog. Dnešní eucharistickou celebraci ve Vatikánské bazilice se svými krajany slavil kard. Luis Antonio Tagle, manilský arcibiskup. Spolu s ním na znamení solidarity s filipínským národem koncelebrovalo 120 kněží z různých italských regionů. Mše svatá byla obětována za všechny, které zasáhly nedávné přírodní katastrofy a za ty, kdo se účastní záchranných prací. Po skončení liturgie byla mozaika sv. Pedra Calungsoda umístěna do krypty Svatopetrské baziliky, poblíž hrobu papeže Pavla VI.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.