Scalfari o svém rozhovoru s papežem Františkem

23.11.2013 

Tvůrce diskutovaného rozhovoru s papežem Františkem, zakladatel a komentátor deníku La Repubblica, Eugenio Scalfari, odpovídal ve čtvrtek 21. listopadu v tiskovém středisku zahraničních korespondentů v Římě (via dell´Umilta 83) na otázky týkající se podrobností vzniku rozhovoru publikovaného na stránkách zmíněného italského listu. Scalfari mimo jiné řekl, že své rozhovory pořizuje bez diktafonu a dokonce i bez poznámkového bloku: „Snažím se pochopit člověka, se kterým rozmlouvám a potom svými vlastními slovy formuluji odpovědi,“ řekl italský novinář. Tak tomu bylo i při rozhovoru s papežem Františkem: „Plně připouštím, řekl Scalfari, že některá vyjádření, která jsem formuloval já a připsal je jemu, papež nesdílí, ale domnívám se, že vzhledem k tomu, že byla napsána nevěřící osobou, jsou důležitá pro něho a pro to, co dělá.“

Scalfari dále podrobně vylíčil, jak se mu dostalo svolení k publikaci textu i bez toho, že by papež jeho konečnou podobu alespoň přehlédl: „Plně Vám důvěřuji,“ odmítl papež v závěru 80 minutové konverzace nabídku případné revize. Konečnou verzi textu pak Scalfari přesto papeži zaslal spolu s průvodním dopisem, ve kterém napsal: „Musím vám říci, že jsem rozhovor rekonstruoval tak, aby byl všem srozumitelný. Některé věci, které jste mi řekl, jsem neuvedl, a uvedl jsem jiné, které jste neřekl. Učinil jsem tak ale proto, aby čtenář chápal, kdo jste“ – uvádí doyen italských žurnalistů. Eugenio Scalfari svolení k publikaci přesto a přímo od papeže dostal a tři týdny po zveřejnění jej papež osobním dopisem dokonce pozval na pokračování v započaté diskusi. Argentinský syn svatého Ignáce z Loyoly se v něm vztahuje k tématu, které Scalfari navrhnul pro případnou další konverzaci: „Kdo stvořil zlo?“ a koriguje jeho znění na „Kdo zapříčinil zlo?“… „Uvidíme, zda mi prozřetelnost dovolí najít čas pro další rozhovor,“ píše mimo jiné papež spolu s prosbou o modlitbu v dopise, který adresát na tiskovce četl.

O brífinku Eugenia Scalfariho v tiskovém středisku akreditovaných zahraničních novinářů v Římě referoval např. internetový magazín Rossoporpora.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.