Papež se setkal s ukrajinskými katolíky východního obřadu

25.11.2013 

Pět tisíc ukrajinských řecko-katolíků dnes vykonalo pouť do Vatikánské baziliky ke hrobu sv. Josafata. Vzpomněli tak na padesáté výročí přenesení ostatků tohoto biskupa a mučedníka, které byly z podnětu papeže Pavla VI. uloženy pod oltářem, zasvěceném sv. Bazilu Velikému. Poutníci se účastnili eucharistické liturgie, kterou slavil kyjevsko-haličský arcibiskup Svjatoslav Ševčuk a prefekt Kongregace pro východní církve, kard. Leonardo Sandri. V poledne je pozdravil Svatý otec:

Památka tohoto svatého mučedníka k nám promlouvá o společenství svatých, o životním společenství mezi všemi, kdo patří Kristu. Je to skutečnost, ve které již předem zakoušíme věčný život. Důležitým aspektem věčného života je totiž radostné bratrství všech svatých.

Pokud takto vyhlíží společenství církve, měla by naše životy nést touha po společném budování, spolupráci, po vzájemném učení a sdíleném svědectví, pokračoval papež František. Touha po společenství nás vede k poznávání druhého a k úctě vůči němu, stejně jako k bratrskému napomenutí.

Nejlepším způsobem, jak slavit svatého Josafata je milovat se mezi sebou navzájem, milovat církev a sloužit její jednotě. K tomu nás povzbuzuje také odvážné svědectví mnoha mučedníků nedávného období, kteří jsou velkým bohatství a útěchou pro vaši církev.

Papež v závěru vyzval k co nejhlubšímu společenství v rámci katolické církve, které pak napomáhá k budování mostů s komunitami jiných církví a církevních společenství na Ukrajině a v okolních zemích.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.