Papež na setkání s poutníky řecko-melchitské církve

30.11.2013 

Papeži Františkovi stále leží na srdci utrpení syrských bratří a sester. Vyjádřil to také dnes při promluvě k poutníkům řecko-melchitské církve. Modlím se za zemřelé a jejich drahé, kteří již dlouho zakoušejí „velké soužení“. Věříme v sílu modlitby a smíření“, pokračoval papež „ a se zármutkem apelujeme na všechny zodpovědné, aby v dialogu nalezli trvalé a spravedlivé řešení konfliktu, který zapříčinil již příliš mnoho škod.“

Také před vámi opakuji – nepoddáme se myšlence, že by již Blízký východ neobývali křesťané. Mnozí z vašich sester a bratří již ovšem odešli a dnes tu zastupují komunitu v diaspoře. Vyzývám je, aby si všude zachovali lidské i duchovní kořeny melchitské tradice a svou řecko-katolickou identitu. Církev jako celek totiž potřebuje bohatství křesťanského Východu, jež je také vaším dědictvím. Pro všechny naše východní bratry jste zároveň viditelným znamením vytouženého společenství s Petrovým nástupcem. O dnešním svátku svatého apoštola Ondřeje myslím na Jeho Svatost, konstantinopolského patriarchu Bartoloměje, a na pravoslavné církve, mnohé sesterské církve.

Jednota vyžaduje obrácení každého z nás, upozornil papež, a vyzval členy řecko-melchitské církve, aby nadále pěstovali své ekumenické a mezináboženské vnímání.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.