Státní sekretář arcibiskup Parolin: souzním s papežem Františkem

5.12.2013 

Přeji si, aby církev stále více zjevovala Krista. Toto přání vyslovil státní sekretář Svatého stolce při svém prvním setkání s novináři. Arcibiskup Pietro Parolin se účastnil prezentace knižního vydání rozhovoru papeže Františka s O.Antoniem Spadarem. Papežův nejbližší spolupracovník podotkl, že mezi ním a jeho nadřízeným panuje soulad, umožňující hladkou spolupráci. Veškeré započaté reformy podle něj mají smysl pouze tehdy, ukáží-li autentickou tvář církve.

Opravdu doufám, že nastane reforma ducha. Je samozřejmě nutné reformovat struktury, aby stále více vyzařovaly evangelium a také byly účinnější v konkrétním vykonávání své služby. Nejdůležitější ovšem je, abychom všichni zaujali postoj osobní obnovy, či – řečeno křesťanským slovníkem – neustálé konverze. Tak, jak to požaduje papež.

Mons. Parolin reagoval také na otázku, co pro církev znamená pontifikát papeže Františka a jaké naděje do něj vkládá.

Myslím, že je tu naděje, aby evangelium dospělo opravdu ke každému člověku. Tato misionářská dimenze je skutečně zásadní ve slovech a stylu papeže Františka. Na nutnost jít na okraje, přinášet radostné bohatství evangelia, upozornila konference latinskoamerických biskupů v Aparecidě. Tento krásný tón převažuje také v exhortaci Evangelii gaudium. Evangelium je radost a my jsme povoláni k tomu, abychom svět potěšili touto radostnou zvěstí.

Uvedl vatikánský státní sekretář Pietro Parolin.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.