Papež František: Paralýza svědomí je nakažlivá a může brzdit celé národy

9.12.2013 

Ať je učiněna přítrž rozdělením a nepřátelství ve Svaté zemi a na Blízkém východě – vyzval dnes ráno papež František v homilii při mši v kapli Domu sv. Marty. Při eucharistii koncelebroval katolický patriarcha Alexandrie, Ibrahim Isaac Sidrak. Papež zdůraznil svoji blízkost křesťanům Egypta, kteří zakoušejí nejistotu a násilí a vyzval k dodržování náboženské svobody na celém Blízkém východě.

Římský biskup a katolický alexandrijský patriarcha se společně modlili za pokoj na Blízkém východě. Byla to duchovně velmi intenzivní chvíle. Papež František ve své homilii oslovil věřící kopty citací slov proroka Izaiáše z dnešního prvního čtení (Iz 35,1-10), jež ohlašuje probuzení v srdcích, která očekávají Pána:

Cítíme, že povzbuzení »malomyslných« se obrací k těm, kdo ve vaší milované egyptské zemi zakoušejí nejistotu a násilí, někdy kvůli křesťanské víře. »Odvahu, nebojte se!« - to jsou útěšná slova, která se potvrzují bratrskou solidaritou. Jsem vděčný Bohu za toto setkání, které mi umožňuje posílit vaši i naši naději, protože tato naděje je stejná.

Evangelium (Lk 5,17-26), pokračoval papež, představuje „Krista, který přemáhá ochrnutí lidstva“. Ostatně – poznamenal dále – „také paralýza svědomí je nakažlivá. Naší spoluvinou na chudobě dějin a naším hříchem – řekl papež – se může rozšířit a zasáhnout sociální struktury a společenství až do té míry, že zbrzdí celé národy. Situaci však může obrátit Kristův příkaz: Vstaň a jdi!:

S důvěrou se modleme, ať mír ve Svaté zemi a na celém Blízkém východě povstane z častých a dramatických přestávek. Kéž však navždy ustane nepřátelství a rozdělení a bez otálení se přistoupí k mírovým jednáním často paralyzovaným různými překážkami a obskurními zájmy. Kéž jsou konečně dány skutečné záruky náboženské svobody všem, včetně práva křesťanů poklidně žít tam, kde se narodili, ve vlasti, kterou jako občané dva tisíce let milují a jejímž přínosem jsou pro dobro všech.

Papež pak poukázal na to, že Ježíš se Svatou Rodinou zakusil útěk, a nalezl útočiště ve „štědré egyptské zemi“. „Kéž Pán – modlil se Petrův nástupce - bdí nad Egypťany, aby na cestách světa nacházeli důstojnost a bezpečnost.“

Pokračujme nadále v hledání Pána, hledáním nových cest, nových stezek přibližujících k Pánu. A bude-li zapotřebí, udělejme ve střeše díru, abychom se všichni přiblížili Pánu, a naše kreativní představivost lásky ať nás přivádí k nalézání a vytváření cest setkání, cest bratrství, cest pokoje.

Také koptský katolický patriarcha Isaac Sidrak vyjádřil svoji radost z možnosti slavit eucharistii spolu s papežem a zdůraznil, že církev v Egyptě má v tomto delikátním historickém okamžiku „zapotřebí otcovské podpory Petrova nástupce“ a podobně jako papež František v přímluvných modlitbách prosil o dar pokoje:

Kéž se světlo Božího Narození stane hvězdou zjevující cestu lásky, jednoty, smíření a pokoje – darů, kterých má moje vlast velmi zapotřebí. Prosíme vás o požehnání, Svatý otče, a čekáme vás v Egyptě.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.