Biskup v Carpi otevřel nadaci pro podporu zaměstnanosti mladých

9.12.2013 

Biskup italské diecéze Carpi postižené loni zemětřesením založil zvláštní charitativní nadaci nazvanou „Fides et Labor Benedetto XVI.“ Je určena na podporu podnikatelských záměrů mladých lidí, kteří by v bankovních ústavech nedostali úvěr. Nadace s počátečním vkladem 300 tisíc euro vznikla na základě daru Benedikta XVI. pro obyvatele postižené zemětřesením. Projekt prezentoval biskup Carpi, mons. Francesco Cavina:

Když Svatý otec Benedikt XVI. navštívil Carpi (26. června 2012) daroval diecézi 100 tisíc euro s tím, aby je biskup použil k tomu, co bude zapotřebí. Vyložil jsem si tento dar jako znamení Prozřetelnosti, abych se pustil do projektu, který jsem měl v hlavě ještě před nastoupením do úřadu zdejšího biskupa. Chtěl jsem vytvořit etickou komisi, která by favorizovala zaměstnanost mládeže. Tato myšlenka našla podporu po setkáních s mládeží zdejší diecéze, kdy se mohl hmatatelně zakusit touhu a kreativitu zdejších mladých lidí a jejich krásné podnikatelské nápady, které nemohli realizovat protože nedosáhli na bankovní úvěry, za něž neměli čím ručit. Jedná se tedy o bezúročné půjčky na prezentované projekty. Dalo by se říci, že jde prakticky o půjčky, jejichž návratnost je dobrovolná. Je to zcela nová iniciativu, která v Itálii zatím nemá obdoby.

Říká biskup Cavina k zahájení činnosti nové nadace podporující zaměstnanost mládeže v italské diecézi Carpi loni poškozené zemětřesením.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.