Církev bude mít tři nové blahoslavené

9.12.2013 

Papež František dnes dopoledne přijal prefekta Kongregace pro blahořečení a svatořečení, kard. Angela Amata. V průběhu audience papež schválil dekrety, které se týkají tři nových blahoslavených a dále uznávají heroické ctnosti deseti Božích služebníků – pěti mužů a pěti žen.

Svatý otec uznal mučednictví pro víru italského kněze O. Maria Vergary a jeho laického spolupracovníka Isidora Ngei Ko Lat, kteří zemřeli roku 1950 při občanské válce v Barmě, dnešním Myanmaru. O. Mario Vergara, původem z Neapole, působil v Barmě jako misionář Papežských misijních děl od třicátých let minulého století. Jeho úspěšný apoštolát byl trnem v oku protestantských povstaleckých frakcí, které italského kněze obvinili ze spolupráce s centrální vládou a zavraždili společně s místním katechetou a dalším italským duchovním, O. Pietrem Galastrim.

Cesta k brzkému blahořečení se otevírá také pro italskou sestru Giovanninu Franchi (1807-1872), která v polovině 19. století založila v severoitalském Comu řeholní společenství Zbožných zdravotních sester milosrdné lásky. V souladu s původním záměrem sv. Františka Saleského pro řád vizitantek se tato kongregace věnuje péči o chudé a nemocné. Její zakladatelka zemřela při epidemii černých neštovic v Comu.

Dekrety potvrzující hrdinské ctnosti se vztahují na čtyři evropské kněze – z toho tři řeholníky (z Německa, Maďarska a Itálie) a jednoho zakladatele řeholního institutu (Francouze)– a jednoho laika – portorikánského vychovatele Rafaela Cordera Moliny. Papež František rovněž uznal heroické ctnosti pěti Božích služebnic, řeholnic a zakladatelek řeholních institutů z Itálie, Španělska a Kanady.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.