Papež František: Netřeba mít strach z posledního soudu, slyšme Boží Slovo

11.12.2013 

I tuto středu se generální audience konala ještě na náměstí sv. Petra, kde se sešlo přibližně 40 tisíc lidí. Papež František ve své katechezi přistoupil k poslednímu článku Kréda:

Poslední soud již začal, začíná nyní během našeho života. Tento soud je vynášen v každém okamžiku jako potvrzení naší víry přijímající spásu, která je přítomná a působí v Kristu anebo naší nevíry a následného uzavření se do sebe samých. Avšak, uzavíráme-li se Ježíšově lásce, sami se odsuzujeme. Spása spočívá v otevření Ježíši. On nás zachraňuje. Jsme-li hříšníci – což jsme všichni – prosíme Jej o odpuštění a jdeme k Němu s odhodláním být dobří, Pán nám odpouští. K tomu se však musíme otevřít Ježíšově lásce, která je silnější než všechno ostatní. Ježíšova láska je velkolepá, Ježíšova láska je milosrdná, Ježíšova láska odpouští. Musíš se však otevřít a otevřít znamená litovat, obvinit se z toho, co jsme neučinili dobře. Pán Ježíš se daroval a stále se nám dává, aby nás zahrnul veškerým milosrdenstvím a láskou Otcovou. My se tedy v jistém smyslu můžeme stát soudci sebe samých, odsoudit sami sebe k vyloučení ze společenství s Bohem a bratřími. Neochabujme proto v bdělosti nad svými myšlenkami a svými postoji, abychom již nyní mohli předjímat vřelost a nádheru Boží tváře, kterou budeme ve věčném životě kontemplovat ve vší plnosti.

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Papež František pak v závěru generální audience po pozdravech jednotlivých jazykových skupin poutníků připomněl:

„Caritas včera zahájila světovou kampaň proti hladu a plýtvání potravinami s mottem: „Jedna lidská rodina, jídlo pro všechny“. Jedna lidská rodina, jídlo pro všechny – pamatujeme si to? Zopakujeme to společně: Jedna lidská rodina, jídlo pro všechny. Skandální fakt, že miliony lidí trpí hladem, nás nemá paralyzovat, ale pohnout k jednání, aby všichni – jednotlivce, rodiny, společenství, instituce, vlády – odstraňovali tuto nespravedlnost. Ježíšovo evangelium nám ukazuje cestu: svěřit se Otcově prozřetelnosti, dělit se o vezdejší chléb a neplýtvat jím. Povzbuzuji Caritas k dalšímu nasazení a vybízím všechny, aby se sjednotili s touto „vlnou“ solidarity.“ Po společné modlitbě Otče náš, pak Petrův nástupce všem udělil apoštolské požehnání.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.