Papež: Ježíš je Bůh s námi a neustále nám důvěřuje

18.12.2013 

Poslední letošní generální audience se na Svatopetrském náměstí účastnilo přibližně 50 tisíc lidí. Papež František se ve své katechezi věnoval blížící se slavnosti Narození Páně a mimo jiné řekl:

Radostná kontemplace tajemství Božího Syna narozeného pro nás nám umožňuje vyvodit dva důsledky.
První spočívá v tom, že se Bůh zjevuje ne jako někdo, kdo je nahoře a vládne nad veškerenstvem, ale jako Ten, kdo se snižuje; Bůh se sklání, sestupuje na zem jako maličký a chudý, což znamená, že k tomu, abychom se Mu připodobnili, nesmíme se stavět nad ostatní, nýbrž snížit se a sloužit, stát se maličkými spolu s maličkými a chudými spolu s chudými. Je ošklivé vidět křesťana, který se nechce snížit a nechce sloužit, křesťana, který se všude naparuje. To je ošklivé; nikoli křesťanské, nýbrž pohanské! Křesťan slouží a snižuje se. Počínejme si tak, aby se naši bratři a sestry nikdy necítili sami! Naše solidární přítomnost po jejich boku ať se vyjadřuje nejenom slovy, ale výmluvností gest, že Bůh je nablízku všem.
Druhá konsekvence: Pokud se Bůh skrze Ježíše spojil s člověkem až do té míry, že se stal jedním z nás, znamená to, že cokoli bychom učinili nějakému bratrovi či sestře, činili bychom Jemu. Připomínal nám to sám Ježíš: kdo nasytil, přijal, navštívil a miloval jedno z těch nejmenších a nejchudších mezi lidmi, učinil tak Božímu Synu. A naopak, kdo odmítne, zapomene a ignoruje jednoho z těchto nejmenších a nejchudších, opomene a odmítne samotného Boha (srov.
Mt 25,35-46). Jak píše apoštol Jan: „Kdo nemiluje svého bratra, kterého vidí, nemůže milovat Boha, kterého nevidí“ (1 Jan 4,20).

PLNÉ ZNĚNÍ papežovy katecheze je ZDE

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.