Na Blízkém východě sněhová kalamita

18.12.2013 

Latinský patriarcha Jeruzalém Fouad Twal zdrůrazňuje naléhavou potřebu pomoci pro syrské uprchlíky. Vybízí ke štědrosti na podporu společnosti zasažené konfliktem, který se vleče už více než tři roky. Z Jeruzaléma telefonuje polský františkán, o. Piotr Blajer OFM:

Listopad byl ve Svaté zemi jedním z nejsušších měsíců posledních desetiletí. představitelé tří velkých monoteistických náboženství vybízeli k modlitbě o déšť, který pak v prvních prosincových týdnech skutečně přišel. Byl požehnáním pro vyprahlou zemi a její obyvatele. Během několika posledních dní však spadla na Blízký východ sněhová nadílka. Kvůli sněhu zůstalo mnoho lidí bez elektrické energie, potravin a zdravotní péče. Nejhůř se situace dotkla syrských uprchlíků, kteří žijí ve velmi těžkých podmínkách, často bez pitné vody.
Trvalý příliv Syřanů znemožňuje dostačující výstavbu nových příbytků a nutí uprchlíky k hledání provizorního útulku ve stanech, někdy na zemi pokryté sněhem. Počet syrských uprchlíků se blíží dvěma milionům. Tři čtvrtiny z nich našlo azyl v Libanonu a v Jordánsku. Více než polovina z nich je mladší sedmnácti let. Latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal apeluje na pomoc pro tuto komunitu zasaženou jak dlouhotrvajícím konfliktem, tak těžkými klimatickými podmínkami a jejich důsledky.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.