Papež František kázal o trojím příchodu Páně

23.12.2013 

O Vánocích udělejme místo přicházejícímu Ježíši, vybízel dnes papež František v homilii při ranní eucharistii v kapli Domu sv. Marty. Papež zdůraznil, že Pán navštěvuje svoji církev každý den a varoval před postojem uzavřenosti našich duší. Křesťan, řekl, má vždycky žít v bdělém očekávání Pána.
Vánoce se blíží. Papež zdůraznil, že před Narozením Páně je církev - jako Maria -v očekávání porodu. Také ona, poznamenal, „cítila to, co cítí všechny ženy v této situaci, totiž vnitřní pohyby přicházejícího dítěte ve svém těle, ve své duši. Maria v srdci cítí touhu spatřit tvář svého Dítěte. Jakožto církev provázíme Matku Boží na této cestě očekávání a jako bychom chtěli uspíšit Ježíšovo narození. Pán,“ řekl dále papež, „přichází třikrát. Nejprve tak, jak si to připomínáme nyní, fyzickým narozením, a nakonec přijde uzavřít dějiny. Avšak, jak praví sv. Bernard, existuje také třetí příchod:

Existuje třetí příchod Páně, ten každodenní. Pán navštěvuje svoji církev denně. Navštěvuje každého z nás a naše duše se připodobňuje církvi, připodobňuje se Marii. Pouštní otcové církve říkají, že Maria, církev a naše duše jsou ženského rodu a to, co se říká o jedné, lze analogicky říci o druhé. Naše duše je rovněž v očekávání Pánova příchodu. Je otevřenou duší, která volá »Přijď Pane!«

A také každého z nás, pokračoval papež, v těchto dnech „přivádí Duch svatý k tomu, abychom se modlili: »Přijď! Přijď!« Každý den adventního období jsme říkali v prefaci, že jako církev a Maria bdíme na modlitbách. A bdění je ctnost poutníka. My všichni jsme poutníci“:

A kladu si otázku: jsme v očekávání anebo uzavřeni? Bdíme nebo se cítíme v bezpečí jako v nějakém hotelu během cesty, když už se nám nechce jít dál? Jsme poutníci nebo zbloudilci? Proto nás církev zve, abychom se modlili »Přijď« a otevřeli v sobě svou duši, aby v těchto dnech bděla v očekávání. Bdít! Co se v nás stane, až Pán přijde nebo nepřijde? Je-li místo pro Pána anebo je místo pro slavení, utrácení a halas… Je naše duše otevřena jako je otevřena svatá Matka církev a jako byla otevřena Maria? Anebo je naše duše uzavřena a na dveře jsme upevnili lístek s velice slušným oznámením: »Prosím nerušit!«.

„Svět, upozornil dále papež, s námi nekončí, nejsme důležitější než svět, tím je Pán, se svojí matkou a s církví“ Proto nám prospěje budeme-li opakovat výzvu: „Moudrosti, Davidův klíči, Králi národů přijď“:

Opakujme dnes často »Přijď!« a přesvědčme, zda naše duše není duší, která říká „Do not disturb!“ Ne, ať je duší otevřenou a velkorysou, aby v těchto dnech přijala Pána a uslyšela to, co nám církev řekne v zítřejší antifoně: »Dnes poznáte, že přijde Pán a spasí nás, a zítra uvidíte jeho slávu.«

Končil papež František dnešní ranní homilii.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.