Asia Bibi napsala papeži Františkovi

2.1.2014 

Nevím, jak dlouho vydržím. Žiji pouze díky síle vašich modliteb – píše papeži Františkovi ve vánočním dopise Asia Bibi, pákistánská katolička odsouzená k smrti za rouhání proti Mohamedovi. Tentokrát mohla slavit ve vězení vánoce za přítomnosti muže a dětí, kteří dostali povolení k návštěvě. Její velkou tohou, jak píše, by bylo slavit jednou narození Páně v Bazilice sv. Petra ve Vatikánu. „Důvěřuji plánům, které má Bůh se mnou, snad bude chtít v příštím roce naplnit mou touhu. (...) V této chvíli se chci svěřit milosrdenství Boha, který může všechno. Jedině On mě může osvobodit“ – píše pákistánská katolička. Ujišťuje rovněž o svých modlitbách za všechny, ketří se za ni modlí, usilují o její propuštění či ji podporují materiálně. Dodává, že se jí stále nedostávají věci každodenní potřeby. Příbuzní žijí příliš daleko, než a by ji mohli pravidelně pomáhat. „Vím, že Svatý otec se za mě modlí z celého srdce.A to mi dodává naději, že jednoho dne bude mé propuštění možné,“ čteme v listu Asie Bibi papeži Františkovi.

Po 27 měsících prožitých v izolaci a v cele bez oken byla Asia Bibi v červnu převezena do normálního vězení pro ženy v Multanu, šest hodin letu od Lahore. Stejně jako ostatní má nyní denně právo na hodinu pobytu na čerstvém vzduchu. Na jídlo chodí do vězeňské jídelny, ačkoli stále hrozí nebezpečí, že bude napadena nebo otrávena některou ze spoluvězeňkyň.

Přestože Asia Bibi je nevinná a všichni, kdo se s její kauzou seznámili, její nevinnost potvrdili, strávila ve vězení už 1656 dní, tzn. více než 4 roky. 11. listopadu 2010 byla odsouzena k smrti za rouhání proti Mohamedovi. Uvězněna byla na základě obvinění své sousedky, ženy místního imáma, která ovšem neokázala přeložit žádné důkazy. Dva pákistánští politici, kteří usilovali o propuštění této matky pěti dětí, už zaplatili životem: guvernér provincie Paňdžáb Salmán Tasír a ministr pro záležitosti menšin – Shahbaz Bhatti.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.