Papežská akademie věd pořádá workshop o Sýrii

2.1.2014 

126 tisíc mrtvých a 300 tisíc sirotků způsobil terorismus páchaný v zemi s 23 miliony obyvatel a třikrát větší rozlohou než Česká republika. Dramatická situace, která dosud trvá, bude tématem workshopu, který se bude konat 13. ledna ve Vatikánu z podnětu Papežské akademie věd. Mezi účastníky bude např. Tony Blair nebo Mohammed El Baradej. Vatikánskému rozhlasu prezentoval tuto iniciativu kancléř akademie mons. Marcelo Sánchez Sorondo:

Setkání zapadá do linie, kterou načrtnul papež vyhlášením půstu a modlitební vigilie a také dopisem ze 4. září loňského roku adresovaném ruskému prezidentovi Putinovi jakožto tehdejšímu předsedovi G 20. Tato gesta měla, jak víme, kýženou odezvu, a v Ženevě se připravuje druhé kolo mezinárodní mírové konference o Sýrii. Chceme tedy prostudovat celou problematiku a výsledky nabídnout papeži.

O jakých konkrétních návrzích bude řeč?

Zastavení bojů za účelem poskytnutí humanitární pomoci. Vytvoření tzv. humanitárních koridorů, které dosud neexistují. Zastavení persekuce křesťanů a tedy tzv. „mezináboženského mučednictví“. Ideálem by bylo prosadit eventuální přechodnou vládu, která by připravila volby. Zároveň chceme čelit otázce obchodování s lidmi, což je téma, na které klade důraz papež v souvislosti s globalizací lhostejnosti. Takové jsou víceméně naše ideály.

Název vaše workshopu „Sýrie – lze zůstat lhostejnými?“ je velkou výzvou. Byl svět až doposud opravdu lhostejný?

Problémem je, že se zde křižují mnohé zájmy, četné odpovědnosti. Různí leadeři hleděli spíše na svoje zájmy než obecný zájem, totiž na to jak předejít oněm 130 tisícům mrtvých a stovkám tisíc sirotků, nemluvě o dalších dramatech, uprchlících apod. Mnoho lidí je nezvěstných, včetně biskupů. Situace je zkrátka dramatická. Dokresluje to ještě více onu situaci, kterou papež označuje jako globalizovaná lhostejnost. Je nevysvětlitelné, že nikdo nemůže ukončit toto vraždění, které trvá tři roky. Nyní je třeba začít u tohoto dramatu a snažit se hledat co nejrychlejší řešení.

Říká mons. Sorondo v souvislosti s chystaným workshopem o Sýrii, který pořádá Papežská akademie věd 13. ledna.

Milan Glaser

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.