Stále více dětí mezi sebevražednými atentátníky a drogovými kurýry

8.1.2014 

Mezi sebevraždnými atentátníky se stále častěji objevují děti. Potvrzuje to i nedávný případ desetiletého děvčátka v afghánské provincii Helmand, které policie zatkla krátce před plánovaným odpálením. Zdaleka přitom nejde jen o děti fundamentalistů, vysvětluje Vatikánskému rozhlasu Simona Lanzoniová z italské nadace Pangea.

Jednotícím faktorem těchto případů není pouze válka nebo národní pomsta, ale zejména chudoba a nedostatečné vzdělání. Rodiče svěřují děti madrasám, aby tam dostaly aspoň jednou za den najíst. Tam děti čeká vymývání mozků, přísný řád a často také velmi tvrdé tělesné zkoušky, které je vycvičí k překonání jakékoliv hranice. Tyto zástupy dětí, ale i dospělých, pak vůdci využívají podle momentální potřeby a strategie. Vše se děje vinou totální absence vlády a školních zařízení.

Rozvíjí se tu nová strategie teroru, poukazuje italská aktivistka. Děti totiž nepodléhají kontrolám, vyhrazeným dospělým, a mohou se na místo činu dostavit téměř bez povšimnutí. Nelze přitom zapomínat ani na dětské “drogové kurýry”.

Víme velmi dobře, že Afghánistán je největším výrobcem opia a heroinu. Děti jsou doslova “plněny” touto drogou – globule, které obsahují heroin a opium k dalšímu zpracování, se jim vkládají do orgánů. Pak se posílají přes hranice z Afghánistánu do Pákistánu a opačným směrem. Vše bohužel končí jednoduchou operací a řezničinou, která se jmenuje obchod s lidskými orgány.

Říká Simona Lanzoniová z italské nadace, která dlouhodobě pomáhá rodinám na území Afganistánu a Iráku.

Jana Gruberová

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.