Papežův almužník na pohřbu římského bezdomovce

11.1.2014 

V pondělí 13. ledna uspořádá vatikánská farnost sv. Anny večeři pro chudé, kterým místní charita pomáhá během roku. Mnoho lidí klepe na bránu augustiniánské komunity a na farní úřad s prosbou o ekonomickou a morální podporu, říká farář od sv. Anny, o. Bruno Silvestrini. Večeře bude připravena v baru Moretto nedaleko vatikánské brány. Majitelka baru poskytla prostory jako konkrétní odpověď na výzvy římského biskupa k vstřícnosti a solidaritě. Večeře se zúčastní rovněž arcibiskup Konrád Krajewski, almužník papeže Františka.

Nejde o ojedinělé gesto solidarity s nejubožejšími. Papežský almužník na žádost Svatého otce osobně sloužil pohřební mši za polského bezdomovce, který zemřel v polovině prosince u hlavní brány Papežské urbaniánské univerzity:

Bylo tam přes 20 kněží, více než 200 lidí. Nechyběli představitelé města a Komunity Sant´Egidio. Lze říct, že to byl královský pohřeb. Náš bezdomovec jistě nemohl nikdy očekávat, že papež pošle svého vyslance, aby se za něj modlil. Idea vyvstala mezi studenty univerzity. Protože Aleksander zemřel před bránou jejich školy, chtěli jej doprovodit na poslední cestě a zároveň se tak solidarizovat se všemi, kdo žijí bez střechy nad hlavou – ukázat jim, že jsou našimi bratry.
- řekl papežský almužník arcibiskup Konrád Krajewski.

Johana Bronková

Copyright © 2003-2024 česká sekce Vatikánského rozhlasu. Všechna práva vyhrazena. Adresa redakce: ceco@spc.va.